Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kompisar i Nynäs

Projektet Kompis Sverige har hjälpt 740 nya svenskar att träffa nya, mer etablerade svenska kompisar. I höst inleder Nynäshamns kommun ett samarbete med Kompis Sverige och målsättningen är att 30 nysvenskar i Nynäshamn ska få nya kompisar.

Nynäshamns kommun vill satsa mer på projekt för ökad integration. När kommunens flyktingsamordnare Beryl Otumba, i april kom i kontakt med projektet Kompis Sverige var hon såld direkt.

Kompis Sverige går kortfattat ut på att en ny svensk matchas ihop med en mer etablerad svensk för att sedan inleda en potentiell vänskap.

– Det var precis det vi hade letat efter, verksamheten är helt perfekt för oss. Projektet kommer att gynna nya svenskar och mer etablerade svenskar, säger Beryl Otumba.

– Vi hoppas att detta kommer att ändra synen på nysvenskar och att de upplevs vara en tillgång för samhället.

Kompis Sverige startades för cirka två år sedan av Natassia Fry och Pegah Afsharian. De berättar att de båda kände att det fanns problem med integrationen i Sverige och att projekten som skulle bidra och hjälpa till att öka integrationen ofta lades ner innan arbetet på riktigt var gjort.

– Vi ville skapa något som bidrog och hjälpte till, men åt två håll. Med Kompis Sverige får nya svenskar chansen att lära sig språket genom att umgås med etablerade svenskar, samtidigt som etablerade svenskar får möjligheten att lära sig om en ny kultur och hur det är att vara ny i Sverige, säger Pegah Afsharian.

Kompis Sverige inledde hösten 2013 ett samarbete med Botkyrka kommun, cirka 20 månader senare blir Nynäshamns kommun den sjätte kommunen som samarbetar med Kompis Sverige. Även Haninge kommun inleder ett samarbete i höst.

– Det känns jättekul att vi inleder samarbete med Nynäshamn. Vi vill växa och vår dröm är att finnas överallt i Sverige och att verkligen förändra det svenska samhället, säger Natassia Fry.

– Vi vill ta bort gränserna som finns mellan nya och etablerade svenskar och skapa möten från båda sidorna. På ett enkelt och effektivt sätt vill vi ta bort termerna ”de och vi”, så att det bara finns ”vi”.

Under projekttiden på ett och ett halvt år, är målsättningen att minst 30 nya kompispar från Nynäshamn träffas genom Kompis Sverige.

– Det kan vara svårt för nya svenskar att komma in i samhället. Detta gör att de lär sig språket bättre och att de snabbare kan hitta in i arbetslivet, säger Beryl Otumba.

– Men även de etablerade svenskarna gynnas av det. Det blir kunskap- och erfarenhetsutbyte som i slutändan kommer förebygga missuppfattningar och fördomar om människor.