Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända ska inte gå före i bostadskön

Kommunen vill ta hjälp av det kommunala bostadsbolaget att förmedla bostäder till nyanlända. – Det är inte vår vilja att någon ska tillåtas gå före i kön, säger Anna Ljungdell.

Annons

Nynäshamns kommun och Nynäshamnsbostäder har inlett en dialog om hur de ska kunna skaka fram fler bostäder när kommunen har blivit ålagda att ta emot 104 nyanlända flyktingar. Tanken är att Nynäshamnsbostäder, med sin expertis på området, ska få ett utökat ansvar.

– De som är mest kompetenta på bostadsförmedling bör ta hand om det, säger kommunalrådet Anna Ljungdell (S).

Hyresgästföreningen Nynäshamn har uttryckt oro för vad ett utökat ansvar kan komma att innebära för dem som står i den befintliga bostadskön. Men Ljungdell menar att det inte handlar om att låta nyanlända gå före i kön.

Tanken är att Nynäshamnsbostäder ska tillhandahålla tillgängliga bostäder tillfälligt, bygga om lokaler som kan omvandlas till bostäder samt ta hand om kontakten med privatpersoner som vill hyra ut.

– När en privatperson ringer kommunen och vill hyra ut sin bostad vet vi inte hur vi ska hantera det, men det vet Nynäshamnsbostäder. Det är det de är proffs på, säger kommunchefen Birgitta Elvås.

I tider av bostadsbrist ser kommunen privatpersoners tomma rum och bostäder som en viktig tillgång. Redan har många privatpersoner hört av sig.

– Vi är väldigt glada över alla privatpersoner som vill hjälpa de nyanlända, säger kommunchefen.