Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nybo gjorde rätt angånde Ribban"

Det var rätt av Nynäshamnsbostäders (Nybo) styrelse att be om kommunfullmäktiges godkännande för försäljningen av hyresradhusen på Backlura. Det konstaterar Nynäshamns kommunchef och kommunjurist i sin granskning av vårens turbulenta styrelseturer på Nybo.

De högljudda tvisterna ledde till att kommunalrådet Anna Ljungdell (S) tillsatte en granskning om Nybos styrelse hade följt gällande bestämmelser, när den tillsatte en ny tillförordnad vd och när kvarteret Ribban såldes. Också styrelseledamöternas lojalitets- och tystnadsplikt granskades.

Granskarna drar slutsatsen att Nybos styrelse agerade rätt, när den ville ha kommunfullmäktiges godkännande av Ribban-affären. Skälet till detta är att Nybo annars skulle ha brutit mot ägardirektivet som endast tillåter en försäljning av fem procent av bostadsbeståndet under en mandatperiod.

En tvist blossade också upp kring tillsättandet av en tillförordnad vd för bolaget. Men enligt granskningen bröt styrelsen inte mot några formkrav när styrelsen kallades in med kort varsel för att ha ett extra sammanträde då man tillsatte vd:n.

Några av Nybos styrelseledamöter kritiserades av lekmannarevisorerna, då de uttalade sig i NP om turerna. Enligt granskningen var det dock naturligt att vd:n inte höll i mediekontakterna när det gäller utnämnandet av ny vd.

– Kommunstyrelsen kommer nu att arbeta vidare med de rekommendationer förvaltningen har föreslagit både för egen del och i dialogen med bostadsbolagets ledning, säger kommunalrådet Anna Ljungdell.