Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyinvestering i värmeverk ger stora energibesparingar – samarbete mellan Nynas och Värmevärden

En ny anläggning för rening av processvatten ska byggas i anslutning till värmeverket i Nynäshamn. Investeringen är en del i ett förnyat samarbete mellan Nynas AB och Värmevärden.

Annons

Sedan 00-talets början pågår ett samarbete mellan Nynas AB (som äger oljeraffinaderiet i Nynäshamn) och Värmevärden (som äger fjärrvärmeverket i Nynäshamn). Spillvärme från raffinaderiet används av Värmevärden, som skickar ut den till sina fjärrvärmekunder. Samtidigt får Nynas processånga från Värmevärden.

Nu har de två parterna beslutat att förlänga sitt samarbete, genom ett nytt tioårigt avtal.

– Att använda biobränsle för ett raffinaderi är unikt och samarbetet innebär flera miljöförbättringar för oss och för hela samhället, säger Cyril Thebault, som är platschef på Nynäshamnsraffinaderiet.

En del i det nya avtalet är att en ny anläggning för rening av processvatten ska byggas vid värmeverket. Detta leder till både energieffektiviseringar och att Nynas inte kommer att behöva förbruka lika mycket stadsvatten som tidigare.

– Den nya anläggningen beräknas kunna frigöra cirka 50 procent mer restvärme än i dag vilket medför att vi minskar behovet av bränslen och därmed sparar på jordens resurser, säger Jonas Dyrke, som är affärsutvecklare på Värmevärden.

Annons