Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäs krog förstördes i brand

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I mitten av november 1995 brann Nynäs krog, med anor från slutet av 1800-talet, ner till grunden. Många Nynäshamnare sörjde sitt ”nöjespalats”.

Annons

En uppmärksammad nyhet året 1995 var Nynäshamnsbostäders planer på att riva ”kyrklängan” på Heimdalsvägen 20-28 i Nynäshamn. Det blev dock protester. Bland annat anklagades Nybo för att riva i syfte att höja hyrorna.

Bolaget fick ändra sig och man beslutade att i stället renovera de ganska slitna husen från 50-talet, ritade av Alvar Aalto. Nybo hade 300 tomma lägenheter 1995.

Nybo skapade också rubriker då företagets nye vd Lennart Svensson utlöste sin fallskärm på 1,1 miljoner kronor från sitt förra jobb i allmännyttan i Lidköping.

När Nynäs krog brann var det något av en era som gick i graven, och många ville att träbyggnaden skulle byggas upp igen. Polisen misstänkte att branden var anlagd.

Världens då största kryssningsfartyg, Queen Elisabeth II på 293 meter lockade tiotusentals nyfikna i Nynäshamn. Rederiet beräknade att passagerna och personalen på båten spenderade 5,1 miljoner kronor i Nynäshamn på en enda söndag.

En proteströrelse i Segersäng fick lyckat resultat (för de boende på orten) och SL fick dra tillbaka sina planer på att hoppa över stationerna Segersäng och Hemfosa på många avgångar mellan VH och Nynäshamn.

Fler nyheter från 1995

En tillfälligt anställd försökte förskingra 100 miljoner kronor på Föreningssparbanken i Sorunda under sommaren. Mannens planer upptäcktes dock av en arbetskollega.

I slutet av året fick Nynäsbanan en ny pendeltågsstation. Den hette Nynäshamns färjeterminal. Läget hade funnits tidigare men stationen var ny. Stationen lades ner 2007.

Niclas Persson var ”Nynäs meste kändis” och NP skrev mycket om hans deltagande i TV4:s Sikta mot stjärnorna, där han med sin Nordman-imitation slutade trea.

Baltic Line flyttade i början av året sin verksamhet till Nynäshamn, vilket gav resmöjligheter till bland annat Sankt Petersburg och Riga.

Parkeringsskivor infördes i Nynäshamns centrum, efter mycket om och men.

(S)-styret skar kraftigt i stödet till idrotten och föreningar. Man ansåg sig inte ha råd längre. Vissa menade att det var spiken i kistan för folkhemstanken.

Kent ”Magic man” Nilsson började spela för NHC. Den då 39-årige stjärnan drog fullt hus, men gjorde enligt NP ingen vidare succé på isen.