Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynas ska sanera havsbotten

Nynas AB har påträffat olja i bottensedimenten inom ett område utanför företagets raffinaderi i Nynäshamn. Att sanera området beräknas kosta mellan 20 miljoner och 40 miljoner kronor.

I havsbottnen utanför Nynas AB:s raffinaderi i Nynäshamn har olja hittats i bottensedimenten. Om det rapporterar Dagens Industi, på fredagen.

För ett par månader sedan färdigställde konsultföretaget Sweco en rapport efter att på intitativ av Nynas ha undersökt havsbottnen utanför raffinaderiet. Rapporten visar att det finns olja i bottensedimenten. Däremot tyck inte vattenkvaliteten i området skilja sig från vattenkvaliteten vid den övriga kusten, enlig rapporten.

Hur oljan har spridits till bottensedimenten vet Nynas inte i dagsläget. Bolaget uppger att den frågan ska utredas, i nära dialog med berörda myndigheter. Verksamheten vid raffinaderiet har dock bedrivits sedan 1928 och miljökraven har inte alltid varit lika hårda som de är i dag.

Nynas ska utreda på vilket sätt som havbottnen utanför raffinaderiet ska saneras. Bolaget räknar med att saneringen kommer att kosta mellan 20 miljoner och 40 miljoner kronor.

Under de senaste åren har Nynas satsat stora resurser på att sanera områden intill raffinaderiet. En sanering av ett landområde har redan genomförts, för en kostnad av 150 miljoner kronor. Dessutom har bolaget avsatt 330 miljoner kronor från att sanera ett område som tidigare har använts för oljetillverkning.