Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamn festade i Karl Alfred-stil

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Även om det fanns mycket att oroa sig över 1936 hade invånarna i Nynäshamn behov av att roa sig. Då orten växte blev utbudet av nöjen också större.

Annons

”Hela lokalen var dekorerad i Karl Alfred-stil”, skrev NP. På nyåret 1936 var det marint tema som gällde vid festligheterna på Järnvägshotellet i Nynäshamn.

Under året skulle Adolf Hitler återta det demilitariserade Rhenlandet, Benito Mussolini annektera Abbessinien och Francisco Franco starta spanska inbördeskriget. Men detta kunde de som var och festade på Järnväghotellet så klart inte veta.

Behovet av att ha kul blev inte mindre för att tiderna var oroliga. Och nöjesutbudet i Nynäshamn var det inget större fel på.

Man kunde gå på bio, till exempel. På trettondagen visade Victoriabiografen en ny film om Karl Alfred, samme sjöman som inspirerade nyårsfesten.

Utbudet av svenska komedier var också stort. En av stjärnorna i dessa pilsnerfilmer var Elof Ahrle, som den 27 maj besökte Nynäshamn i egen hög person.

700 personer kom till Idrottsparken för att se honom framföra sånger och sketcher, tillsammans med sin fru, artisten Naemi Briese. De hade också med sig stepparen Per-Arne Qvarsebo.

”Det är sällan man får höra så kraftiga, långvariga och tacksamma applåder i Idrottsparken”, skrev NP.

Andra nyheter från 1936

Hovjägmästare Helge Ax:son Johnson donerade 15 000 kronor till föreningen Kyrkans Vänner. Pengarna – som i dagens penningvärde motsvarar drygt 450 000 kronor – skulle användas till att bygga tornet på Nynäshamns kyrka.

Torö kommun vände sig till staten för att begära att få utvidga sina gränser. Sorunda kommun kontrollerade sedan gammalt sex enklaver på Svärdsö, eftersom dessa områden hade tillhört bymännen i Berga. I Sorundas enklaver bodde cirka 50 fastboende, enligt NP.

När man, enligt rådande mode, bär kortare kjolar behöver man också elegantare skor. Det var budskapet i en annons från skobutiken Aronssons på Fredsgatan i Nynäshamn.

Under några sommarmånader bildade Bondeförbundet, med dess ledare Axel Pehrsson-Bramstorp, en regering med mycket svagt parlamentariskt underlag. Då det i september hölls val till riksdagens andra kammare fick Socialdemokraterna 49,5 procent av rösterna och Per-Albin Hansson blev åter statsminister. (S) skulle sedan komma att sitta vid makten fram till 1976.