Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamn ska göra mer för klimatet

På en rad olika sätt ska Nynäshamns kommun bidra till att koldioxidutsläppen kan sänkas.

Nynäshamns kommunalråd Anna Ljungdell (S) var i Paris när det nya globala klimatavtalet antogs. Det är viktigt att så många av världens ledare inser att något måste göras, säger hon.

– Men alla är nog överens om att ambitionsnivån är för låg. Därför är det bra att avtalet ses över vart femte år vilket ger oss möjlighet att skruva i ambitionerna.

Anna Ljungdell kom till Paris direkt från regionkommittén i Bryssel. Det var intensiva dagar, berättar hon. I Paris träffade hon SKL:s delegation, hon besökte det stora utställningsområdet och hon deltog i seminarier i Paris stadshus som handlade om ansvar och möjligheter på lokal nivå.

– Lokalt handlar det om att jobba med hållbar samhällsplanering, att människor kan bo, leva och transportera sig på ett hållbart sätt. I Nynäshamn jobbar vi aktivt med miljöfrågor och enligt den senaste uppföljningen når vi målet om att minska utsläppen med 25 procent till år 2020.

I Sverige är vi bra på hållbar energi, fortsätter hon. Samtidigt bidrar vi mycket till miljöförstöringen genom att vi reser och konsumerar mycket.

Vad kan vi som kommuninvånare göra?

– Var och en kan fundera över hur man lever, se över sin energianvändning, göra klimatsmarta val, minska sin köttkonsumtion, och kanske minska på bilåkandet. Det är de små sakerna som gör den stora skillnaden.