Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamn vände blicken mot väster

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Andra världskrigets slut kom som en stor lättnad. I Nynäshamn var det 1945 dags att lära sig engelska, spela ishockey och börja intressera sig för lite av varje som hade med USA och Storbritannien att göra.

Annons

Den norska nationalsången sjöngs unisont av personalen på Telegrafverket. Ett fredsmöte hölls på Malmtorget och inträdet till den efterföljande dansen i Folkets hus var fritt. I kyrkan hölls en tacksägelsegudstjänst.

Tysklands kapitulation och andra världskrigets slut den 8 maj 1945 firades på många sätt i Nynäshamn.

– Man har gått och väntat så länge på denna dag att man nästan inte har haft tid att tänka på vad som skall komma efter den, sade riksdagsledamoten Sven Hedqvist (S) från Nynäshamn.

För NP och andra tidningar innebar freden bland annat att man fick möjlighet att berätta saker om kriget som tidigare hade hemlighållts av neutralitetspolitiska skäl.

Nu började information att dyka upp som handlade om att Sverige under kriget hade haft hemliga kontakter med USA och Storbritannien. Trots att det inte hade något direkt med Nynäshamn publicerades sådana nyheter även i NP.

NP innehöll också många artiklar som på olika vis beskrev USA i allmänt positiva ordalag. Nya möjligheter till handel mellan Sverige och USA var ett återkommande ämne.

NP:s läsare fick till exempel veta att svenska kvinnor snart skulle kunna bära sådana kläder som de kände igen från Hollywood-filmer.

Och med både text och bild redovisade tidningen hur det gick till när den första lasten med brittisktillverkade Ford-bilar i början av juli anlände till Stockholms frihamn.

Ingen tvekan rådde om att kontakterna med väst hörde framtiden till. Då var det opraktiskt att det första främmande språk som svenska elever hade fått lära sig i skolan av tradition var tyska.

I augusti berättade NP om lärare som fortbildade sig för att få kompetens att undervisa i engelska, i folkskolans högre årskurser. Fler lärare skulle göra samma sak och successivt kom engelskan att bli allt viktigare i skolan.

En nymodighet från Nordamerika som man 1945 ville pröva i Nynäshamn var ishockey. Sporten hade sedan 1920-talet utövats i Stockholm och Södertälje, men började nu att spridas ut i övriga Sverige.

Nynäshamns IF spelade sin allra första ishockeymatch under den sista krigsvintern. Det var ett gäng bandyspelare som mötte Sundbybergs IK på bortaplan och sensationellt vann med 4-3.

Någon vecka senare vann Nynäs med 3-2 mot Råsunda IS. Detta trots att laget drabbades av många utvisningar, framför allt för hög klubba. Enligt NP var domaren dålig; han ”dömde efter sitt eget svaga huvud”.

Andra nyheter från 1945

Efter en lång process i olika instanser beslutade regeringen att Nynäshamns köping skulle bli en stad från den 1 januari 1946.

Kronprins Gustaf Adolf gjorde en blixtvisit i Nynäshamn. Eller rättare sagt – han tog tåget hit för vidare färd till Gotland. Men många människor samlades i hamnen för att få en skymt av tronföljaren, som 1950 blev kung Gustaf VI Adolf.

Ett förbud i Sverige mot att sälja kartor upphävdes.Astrid Lindgren gav ut ”Pippi Långstrump” och Tove Jansson gav ut sin första bok om Mumintrollen, ”Småtrollen och den stora översvämningen”.