Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter efter cykelkrasch

Två cyklister från Nynäshamn skadades när en bilist hastigt bromsade in framför dem. Bilisten har nu dömts till böter för att ha orsakat olyckan.

Annons

Cykelkraschen inträffade i juli i år, längs väg 225 vid Tegelvreten i Botkyrka kommun. Två män från Nynäshamn var tillsammans med en tredje cyklist ute och träningscyklade när en bil körde om. Den cyklist som åkte först höjde då handen och ”gav föraren fingret”, eftersom han tyckte att han hade kört om alldeles för nära.

Men det skulle han inte ha gjort. I domen konstaterar rätten att gesten tycks ha retat upp bilföraren (den nu dömde mannen) så till den milda grad att han hastigt svängde in sin bil på vägbanan efter omkörningen och gjorde en snabb inbromsning. Cyklisterna från Nynäshamn hann inte bromsa. De kraschade in i mannens bil. En av männen bröt nyckelbenet och båda blev blåslagna och fick skrapsår.

Bilisten hävdade i tingsrätten att han hade bromsat för en katt. Han påstod även att han hade gjort en mjuk inbromsning. Det trodde inte tingsrätten på. Två personer som kom åkandes i motsatt körriktning och hade bra sikt över körbanan har vittnat om att de inte har sett någon katt före kraschen.

Bilisten dömdes för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Han ska betala delar av kostnaden för sitt försvar själv, en lagstadgad avgift till en brottsofferfond och 15 200 kronor i böter. Han behöver dock inte betala det skadestånd som cyklisterna hade begärt.

Annons