Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk tur på Nynäs gods lockade många

Stockholms läns största ek och en storslagen trädgård. Förutom en rad vackra vyer fick deltagarna på helgens historievandring även höra spännande berättelser om Nynäshamnstrakten.

Annons
Lokalkännedom. På promenaderna mellan de olika platserna diskuterade folk både vad de just hört och sina egna minnen av trakten. Foto: Jesper Klingnell

Över 100 personer hade samlats vid Nynäs gods kyrkogård för att delta i lördagens historievandring runt godsets marker. ABF arrangerade och det var kommunantikvarien Maria Landin som stod för guidningen.

Rundvandringen började på kyrkogården. En gång i tiden var den endast till för dem som arbetade på Nynäs gods.

– Sådana här gods var egna små samhällen och personerna som jobbade här tillhörde godset. Då ville de ju även bli begravda här, sa Maria Landin.

På kyrkogården fick besökarna även höra de spännande historierna om hur godsets invånare samlade in pengar till att bygga det röda klocktornet och om den fornminnesmärkta gravstenen i trä som står på begravningsplatsen.

Karavanen fortsatte sedan ned till kyrkogårdens mausoleum där Nynäshamns grundare, Hjalmar Sjögren, ligger begraven.

– När han kom hit fanns det ingen stad men gårdarna hette bland annat Estö och Sandhamn och de namnen lever ju kvar.

Efter promenaden på kyrkogården bar det av till själva godset. Vid det gamla stallet fick besökarna en grundlig genomgång av vilka som ägt Nynäs gods och vad de betydde för omvärlden.

– Som mest ägde godset 52 gårdar och ett antal torp, vilket motsvarar en stor del av Södertörn, sa Maria Landin.

Kunnig guide. Maria Landin berättade inlevelsefullt om Nynäs gods historia. Foto: Jesper Klingnell
På 1800-talet samlade godsets invånare ihop pengar till att bygga klockstapeln. Anledningen var att de inte ville bli ringda till sin sista vila av samma klocka som i livet hade ringt dem till arbete.
På medeltiden var det Nynäs gods som tillsammans med Fållnäs, Hammersta och Årsta slott styrde och ställde över det mesta på Södertörn. Under årens lopp har släkterna Sparre, Flemming, Bjälke, Bååth och Adlercreutz har alla ägt Nynäs gods. I dag bor Mildred von Platen, Axel Ax:son Johnsons dotter, där. Huvudbygnaden, som syns på bilden, uppfördes på 1800-talet.
I mausoleumet på Nynäs gods kyrkogård är bland andra paret Hjalmar Sjögren och Anna Nobel begravda. Att Nynäshamn växte fram är, till stor del, tack vare Hjalmars idéer och Annas pengar.
Det är de många människor som under åren åren har bott och verkat på Nynäs gods som har skapat platsens historia. Besökarna fick se fotografier på en del av dem och kunde även studera gamla kartor över området. Intresset för lokalhistoria var stort bland besökarna och många lyssnade noga och antecknade vad Maria Landin berättade, samtidigt som de kunde njuta av det varma höstvädret.
Länets största ek beräknas vara omkring 800 år och mäter 10,55 meter i omkrets. Eftersom eken var ihålig innan man fyllde den med betong på 1900-talet har det inte gått att räkna årsringar och bestämma dess exakta ålder.
Vanligare förr. Den enda kvarvarande gravstenen i trä på kyrkogården, men förr var det förmodligen fler eftersom gravstenar i sten var en stor investering som inte alla hade råd med.

Mer läsning

Annons