Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynäsviken och Rassa skyddas

Länsstyrelsen vill att Nynäsviken och Rassa vikar blir Natura 2 000-områden. Det innebär ett skydd för djur och natur men ingen inskränkning för besökare.

Annons
Rassa vikar har en levande undervattensvegetation och i Nynäsviken leker flera fiskarter. Därför är de viktiga och bör bevaras, menar länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Stockholm har fått i uppdrag av regeringen att peka ut nio marina områden som ska ingå i Natura 2 000, och bland dem finns Nynäsviken och Rassa vikar.

– I Rassa finns fortfarande en mycket fin undervattensvegetation som är värd att bevaras, dessutom omfattas redan halva Rassa av naturreservatet i Käringboda och vi vill utöka skyddet till hela viken, säger Mats Nordin på länsstyrelsen.

Havsvikar är viktiga lekområden för flera fiskarter och enligt Mats Nordin råder det brist på vikar i mellan- och ytterskärgården där leken fungerar. Varför vissa vikar inte duger som lekplats vet man inte.

– Men i Nynäsviken leker både gädda, abborre och gös. Därför är det väldigt viktigt att också bevara den.

Natura 2 000-områden skyddas av ett särskilt EU-regelverk. Enligt Mats Nordin är det är oklart hur de nya reglerna påverkar men han tror att de miljölagar som redan finns egentligen är tillräckliga för att skydda Rassa och Nynäsviken. Därför tror han inte att Natura 2 000 kommer innebära någon större förändring för dem som besöker, eller bor i områdena.

Enligt Nordin har Försvarsmakten haft synpunkter på att skydda vikarna vilket kan komma att fälla förslaget.

Annons