Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill se 22 000 bostäder i Segersäng och Hemfosa

Strax efter klockan 11 på fredagen kom beskedet: Segersäng och Hemfosa är två av de nio utpekade områden som regeringen vill gå vidare med för att anlägga nya urbana miljöer. Totalt kan det bli 22 000 bostäder.

Annons

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) håller pressträff på Rosenbad i Stockholm.

Segersäng är ett av de många områden som har väckt regeringens intresse för anläggandet av en ny stad år 2035. Det har NP berättat tidigare. Nu står det klart att Segeräng och Hemfosa är två av de nio områden som Näringsdepartementet vill gå vidare med. Regeringens samordnare Johan Edstavs delrapport lämnades i dag till bostadsminister Peter Eriksson. Mellan 7 000 och 10 000 bostäder kan det handla om i Segersängsområdet och 12 000 i Hemfosa.

– Totalt handlar det här om cirka 100 000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla nya spår, stationslägen och stöd till innovationer. Två nya järnvägsspår till Uppsala i den nationella infrastrukturplanen är ett tydligt exempel på att det här arbetet redan har gett effekt, säger bostadsminister Peter Eriksson.

– Nu är det viktigt att hålla i så att detta blir en stadsdel som ligger i framkant när det gäller miljöteknik och social hållbarhet Det ska bli intressant att se vad detta kan göra för landsbygden på sikt, i form av samhällsservice, men även när det gäller kollektivtrafikens utbyggnad, säger Catrine Ek, gruppledare för MP i Nynäshamn och ordförande för landsbygdsutskottet.

– Det är också viktigt att vi gör detta med hänsyn till de grönområden, de så kallade gröna kilarna, som finns utpekade i den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, samt i samverkan med Naturskyddsföreningen.

Läs även: Segersängsstaden byggs väster om järnvägen – rivstart för förhandlingar med regeringen

Mer läsning

Annons