Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenad och nöje längs Strandvägen

Strandvägen har för nynäshamnarna alltid varit natur, motion och fritid – men också nöjen. Strand restaurang hade ”supé dansante”, vid kärlekstallen förlovade sig de förälskade och från Strandstugan doftade kaffet.

Annons
Folkkär. Strandvägen bildar en naturlig läktare vid båttävlingar. Det har den gjort sedan 1912, då den byggdes för OS-seglingarna. Men redan innan fanns ”plankvandringar” längs kustvägen.

Själva vägen byggdes inför OS-seglingarna i Nynäshamn 1912 och har ända sedan dess bildat en naturlig läktare för åskådare vid båttävlingar. Den slingrar sig fram längs kusten mellan istidsberg, skog och vackra stenstränder.

I dag är det kanske främst utsikten, naturen och motionen som lockar folk ut på Strandvägen – även kallad Ringvägen – men förr lockade även andra nöjen.

Av Strand restaurang finns i dag bara husgrund och trappor kvar. Men under många årtionden var restaurangen sommarnöje för nynäshamnare och turister. Den invigdes sommaren 1927. I NP annonserade man inför öppnandet: ”Öppnas midsommarafton klockan 18. Fullständig servering och konditori”.

Den nya restaurangen erbjöd ”en härlig utsikt över Danziger Gatt och de natursköna omgivningarna” och lockade med ”idealisk bil- och promenadväg”.

Strand hade år 1927 ”Supé dansante” med kvällskonserter varje dag, och många nynäshamnare hade Strand som arbetsplats.

Restaurangen revs i april-maj 1976, och hade då förfallit länge. I dag finns ”Sveriges längsta idrottsplats” utmed Strandvägen och ett av de elva motionsredskapen finns vid Strands gamla husgrund. Vill man inte motionera kan man ta med sig picknickkorgen och bara sitta och njuta av utsikten, som på det glada 1920-talet.

Vid NSS, Nynäshamns seglingssällskap, ligger en villa i skogen. Där fanns mellan 1938 och 1956 kaffestugan ”Strandstugan” där många nynäshamnare passade på att fika. I dag ligger ”vattenhålet” i andra änden av strandpromenaden – i form av Lövhagens vandrarhem och servering.

Att Strandvägen är en plats som alltid har lockat fram känslor går inte att ta miste på. Vid den så kallade ”Kärlekstallen” ristade otaliga kärlekspar in sina namn i barken och många förlovade sig där.

Och det var inte bara nynäshamnarna som lockades av den vackra vägen med sin utkiksplats vid tallen. En av dem som förlovade sig där var Solnakonstnären Olle Olsson Hagalund, som senare målade en tavla från platsen.

Kärlekstraditionen slutade dock med en dynamitgubbe 1969. Kärlekstallen sprängdes. I NP den 20 maj 1969 spekulerar reportern om gärningsmannen kunde vara en försmådd älskare som sett sin älskades namn i en rivals inristade hjärta i barken. I nästa nummer pekades ett gäng raggare från den kungliga huvudstaden ut, eftersom sex bilar varit synliga i Nynäshamnsområdet. Ingen misstänkt kunde dock knytas till sprängningen.

Kärlekstallen en vinterdag på 1960-talet.
1920-tal. Ett sällskap på Strand restaurangs veranda under 1920-talet.  Bilden kommer från Nynäshamns kommuns bildarkiv, som är en riktig skattkista för den som vill titta på bilder från  förr.
I Strandstugan vid nuvarande NSS kunde man fika fram till 1956, då kaféet lades ner.
Annons