Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandvägen är en favorit i Nynäshamn

Nynäshamnarna älskar Ringvägen. Året om. Men allra härligast kanske det är på sommaren. Längs den slingrande kustvägen hittar man natur, träning, bad och rastställen med vidunderlig utsikt.

Annons
Utsikten är vidunderlig.

Längs Strandvägen, eller Ringvägen som den alltid har kallats i folkmun, finns många ställen att slå sig ner och njuta. Sträckan ”Strandvägen runt” är omkring sex kilometer lång.

På väg ut på Ringvägen går man förbi Oscarsbron som leder till ön Trehörningen där Nynäs havsbads hotell och spa ligger. I Oscarsberget, mitt emot bron, finns autografer från två olika generationer kungligheter: Oscar II och vår egen Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Från Nynäshamns segelsällskap har man sedan hela den långa strandlinjen längs Fagerviken och Gårdsfjärden till vänster, med sina klippor och sten- och sandstrandspartier. Bara att utforska och hitta sin favoritplats. Längs vägen finns förstås också det som marknadsförs som ”Sveriges längsta idrottsplats”. Nynäshamns kommun har nämligen satt upp elva styrketräningsredskap, redo att användas dygnet runt.

I Drottningviken på Kroksundsudden kan man bada, eller bara sitta på de varma klipporna och sola, äta picknick eller blicka ut över horisonten. Har man ingen picknick med sig ligger Lövhagens kaffeservering och vandrarhem inte så långt bort. Därifrån tar man sig längre ut i Lövhagens friluftsområde.

Första pumpviken ligger inte långt från parkeringen och bjuder förutom bad på stora gräsytor.

Följer man vägen söderut från viken kommer man till Knappelskär. Där har landhöjningen efter den senaste istiden skapat en landtunga som sticker ut i Gårdsfjärden och bjuder på en riktig naturupplevelse. Längst ut på udden har hav och stenar under årtusendena gröpt ur en tunnel i klipporna – Knappelskärsgrottan. Grottan är relativt tillgänglig, men kräver ändå en hel del ansträngning att ta sig ner i. Man kan också nå den med båt.

Annons