Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamnarna övade mörkläggning

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

NP år 1940 präglas förstås av kriget som var inne på sitt andra år. Tidningen skriver bland annat om en mörkläggningsövning den 6 mars och en stupad nynäshamnssoldat.

Annons

Under krigsåret 1940 handlade det mycket om skyddsrum, utrymningsplaner och sjukvårdskurser i NP. Läsarna fick i början av året rapporter från Finska vinterkriget, som avslutades i mars.

Många unga män åkte som frivilliga iväg för att strida i Finland och i mitten av mars kom ett dödsbud till Nynäshamn. 22-årige Uno Bengtsson hade stupat under någon av krigets sista dagar. Han hade bland annat jobbat vid Televerkets verkstad i Nynäshamn och i bröderna Sandströms sportaffär. Närmast sörjande var hans föräldrar och systrar i Nynäshamn.

I köpingen gjordes mörkläggningsövningar för att förbereda befolkningen på krig. En genomfördes den 4-6 mars, alltså för exakt 75 år sedan. Alla invånare skulle skaffa material för att kunna mörklägga sina hem, och det räckte inte med att bara dra ner rullgardinerna. Speciellt mörkläggningspapper skulle sättas upp för att avskärma allt ljus.

I NP den 8 mars konstateras: ”Mörkläggningen av Nynäshamn synes denna gång ha tagits med större allvar än förra gången”. Bäst mörklagt var det i den södra och mellersta delen av samhället, skriver tidningen, som inte drar sig inte för att namnge vilka hus det lyste mest från.

Luftskyddschefen herr Kvist uppmanade alla att införskaffa träplattor i stället för mörkläggningspapper. Då skulle man ju också ha ett visst skydd mot blåst och kyla om fönstren skulle gå sönder i ett bombanfall.