Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamns egna gymnasium invigdes

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Hösten 1976 var ett viktigt år för utbildningen i Nynäshamns kommun. I augusti invigdes gymnasiet och i samma veva återöppnade Fagerviks skola i Sorunda.

Annons

Den 27 augusti 1976 kunde NP rapportera om ”En historisk dag för Nynäshamns elever”. Tre dagar tidigare hade det nybyggda gymnasiet vid Kvarnängen invigts och NP hade funnits på plats för att bevaka händelsen.

Omkring 200 elever ingick i den första årskullen som dök upp på uppropet för att spana in de nya lokalerna och träffa sina framtida skolkamrater.

Det första större reportaget om skolan valde dock NP att avvakta med tills skolan hade ”kommit igång på allvar”. En vecka senare var det dags och den 3 september hade NP ett uppslag med bilder och intervjuer från Nynäshamns gymnasium.

Men det var inte bara i Nynäshamns tätort som höstterminen år 1976 innebar en förändring i skolsystemet. Även i Sorunda skulle en ny, eller rättare sagt nygammal, skola invigas. Det stora antalet barn i socknen gjorde nämligen att Fagerviks skola öppnade igen efter att ha varit stängd i tre år.

NP skrev att skolan förde tankarna till en sörgårdsidyll. NP konstaterade även att skolbarnen själva höll med:

”Jodå, här är inte så dumt, säger barnen”, skrev NP den 31 augusti.

Mer från 1976

Den 16 januari meddelade NP att man skulle börja med en helt ny artikelserie kallad ”Knatten”, som skulle bevaka ungdomsidrotten i kommunen. En ny del utkom sedan varje fredag.

Onsdagen den 21 januari klockan 10.05 utrymdes Gröndalsskolan på grund av ett bombhot (NP 23/1) och i februari var det nämndhuset som tog emot ett bombhot (NP 20/2). Den 30 juli fullbordade NP bombåret 1976 med rubriken ”Atombomb fälldes i Stora Vika”. Den bomben var dock gjord av dieselolja och ingick i en försvarsövning.

I WHA-slutspelet 1976 stod Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson för 26 poäng (7+19) på 13 matcher. Därmed vann han poängligan i slutspelet, blev slutspelets mest värdefulle spelare och var en starkt bidragande orsak till att Winnipeg tog hem titeln.

I juni 1976 kom NP:s första sommarbilaga. Sedan dess har den kommit ut varje år.

Den 19 september var det val i Sverige. När valsiffrorna för kommunvalet presenterades stod det klart att det socialistiska blocket med (S) och (VPK) fick förnyat förtroende att styra kommunen.

Ett par dagar innan valet arrangerades ett skolval i kommunen. Resultatet fick dock inte redovisas direkt eftersom det kunde ”påverka resultatet i det ordinarie valet” (NP 21/9). När skolvalets resultat sedan publicerades visade det sig att det socialistiska blocket vann även på skolnivå (NP 24/9).

Veckan före jul snöade det i Nynäshamn och på julafton rapporterade NP om en ”Rekordvinter på Södertörn”. Det hade då fallit en halvmeter snö på bara några dagar.