Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamns första rån?

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Nynäshamnarna led av vattenbrist våren 1958 och uppmanades att vara återhållsamma för att slippa ransonering. 1958 var även valår, och den borgerliga majoriteten bröts i Sorunda för första gången.

Annons

”Det torde vara den första gången ett rån förövats i Nynäshamn”, skrev NP den 27 juni 1958. En intet ont anande kvinna hade gått med ett litet barn vid handen på Floravägen då hon blev omkörd av en motorcykel vars bakre passagerare ryckte åt sig kvinnans väska i farten.

Polisen fick tag på tjuvarna, som visade sig vara två 15-åriga stockholmare på glid. De hade bland mycket annat även stulit motorcykeln. Under rättegången satt de enligt uppgift och smålog när tingssekreteraren under en timmes tid läste upp deras ”syndaregister”.

Våren 1958 blev Nynäshamnarna tvungna att hushålla med vattnet eftersom nivåerna i grundvattentäkten hade sjunkit till ”katastrofala” nivåer. Som tur var kunde man senare under året komma i gång med en tunnelsprängning som skulle göra det möjligt att leda vatten från Muskan till Nynäshamn.

I fullmäktigevalet 1958 gick Socialdemokraterna framåt i Nynäshamn och fick 20 mandat av 30. Högerpartiet fick 4, Folkpartiet 4 och kommunisterna 2 mandat.

I Sorunda kommun förlorade den borgerliga sidan för första gången majoriteten då (S) blev lika stora som (FP), högern, och (C) tillsammans, och kommunisterna tog ett mandat.