Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Att välja kommunal assistans är också ett val

I ett debattsvar skriver Birgitta Tångerby i Kommunal att fackförbundet representerar alla sina medlemmar.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Kommunal är kritiskt till förslaget att upphandla den personliga assistansen i Nynäshamns kommun.

Fredrik Borelius från Vårdföretagarna (26/11) undrar om Kommunal representerar alla våra medlemmar när vi uttrycker oro över att Nynäshamns kommun planerar att privatisera den personliga assistans som idag drivs i kommunal regi?

Ja, Kommunal representerar alla medlemmar oavsett arbetsgivare. Vi vill att de ska ha trygga anställningsförhållanden, en god arbetsmiljö och en bra löneutveckling. Och tyvärr är inte de kollektivavtal Kommunal tecknat med Vårdföretagarna lika omfattande och fördelaktiga för de som arbetar i verksamheten som de som Kommunal har tecknat med kommunernas arbetsgivarorganisation, SKL. Vilket givetvis är en anledning till att det borgerliga styret i Nynäshamns kommun vill privatisera verksamheten. Man hoppas att spara pengar på de personliga assistenternas bekostnad.

Dessutom är det inget som garanterar att de av våra medlemmar som idag arbetar som personliga assistenter i Nynäshamns kommun kommer att ha ett arbete när den kommunala verksamheten privatiseras. Så ja, Kommunal representerar medlemmarnas intressen när vi reagerar mot en utveckling där deras arbetsförhållanden kan försämras.

När man läser Borelius kan man få intrycket att all personlig assistans i Nynäshamn idag är i kommunal regi. Så är det inte. Hittills har det funnits möjlighet att välja personlig assistans i privat eller kommunal regi. Det är den valfriheten som det borgerliga kommunstyret nu vill beröva de som berörs av beslutet.

Om möjligheten att välja utförare och arbetsgivare är centralt för Borelius och Vårdföretagarna så kan man ju undra varför de tycker det är en bra idé att beröva brukare och anställda möjligheten att fortsätta i den kommunala verksamhet som de nu har valt?

Men det är väl som vanligt, valfriheten är bara intressant om vårdföretagens vinstintressen gynnas.

Birgitta Tångerby, sektionsordförande Kommunal Stockholms län, Sektion sydost

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons