Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamns Konstförening besökte "British – så in i Norden"

Tolv "kulturtanter" i konstföreningen i Nynäshamn åkte till Nordiska museet i Stockholm för att se utställningen "British – så i i Norden".

Anmäl text- och faktafel

Alla konstvänner som läser NP vet att en konstresa anordnas första torsdagen i månaden. Annonseras alltid i NP några dagar innan.

Denna gång har tolv konstintresserade personer från Nynäshamn besökt Nordiska museet. Vi tog spårvagnen direkt ut till Djurgårdsbron. Fikade gjorde vi på Nordiska museets fina cafeteria. Denna dag var det ingen guidning, så vi klarade oss själva. Små grupper, eller var för sig upplevde vi ”British – så in i Norden” . En utställning som pågår ett helt år. Från 23/3 2019–23/3 2020.

Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Pyjamas och en kopp te, öl efter fotbollsmatchen, tennis på tisdagar och skogspromenader i regnjacka och gummistövlar. Så vardagliga och vanliga att vi kanske inte tänker på varifrån de kommer?

Den här utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på nordiska! Tänk att drottning Victoria på artonhundratalet införde den vita brudklänningen, som sen blev högsta mode. Sjömanskostymen blev populärt barnmode efter att drottning Victorias äldste son, prins Albert Edward, blev porträtterad i en sjömanskostym år 1846, då 4 år gammal.

Dessutom pågår 15 utställningar till i museet. Många av oss blev fullmatade med intressanta detaljer från vår ungdom. Sorglustigt. Vår ungdoms saker visas nu på museer! Vi får ta till oss att vi är ”kulturtanter” som upprätthåller besöksstatistiken på våra museer.

Snabb promenad till Skånska Gruvan, där ”Flickorna Helin” huserar med god mat och dryck. Det blev ett trevligt avslut på vår oktoberkonstresa! Håll utkik efter nästa konstresa under Föreningsnytt i NP.

Bim Spångberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel