Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynäshamnsborna vinnare med enhetstaxa

Kommentar till Ingemar Carlemans insändare "Snålt med tid på bussen".

Systemet med enhetstaxa gör det enklare att köpa enkelbiljett än de gamla zontaxorna. För Nynäshamnsborna har det dessutom blivit betydligt billigare, då de allra flesta som reser med enkelbiljett har fått ett lägre pris när hela trafiken är en zon jämfört med när resenärer som gjorde längre resor var tvungna att betala för resor i tre zoner. Detta gynnar således resande Nynäshamnsbor.

Vad gäller själva tidsgränsen på SL-kort har detta utretts noggrant i en parlamentarisk biljettutredning. När enhetstaxan infördes visade en analys av enkelbiljetternas giltighetstid i förhållande till resandemönster att tidsgränsen om 75 minuter täcker in 97,4 procent alla resor. Att förlänga giltighetstiden för att täcka resterande 2,6 procent skulle tyvärr kosta mer än det smakar.

Utredningen visade nämligen på kostnader om 100 miljoner kronor årligen för detta, sannolikt ännu mer nu när resandet har ökat. Samtidigt genomförs just nu den största utbyggnaden av kollektivtrafiken i modern tid med 46 nya spårstationer och 6 mil nya spår. För Nynäshamn har vi också utvecklas systemet med snabbtåg så boende i Nynäshamn ska kunna ta sig till eller från Stockholms central under en timme. Då är det viktigt att vi har en stark ekonomi och muskler att både bygga ut och driftsätta allt detta kommande år.

Jag tror att det skulle vara dumt att gå tillbaka till ett system med zonbiljetter som skulle göra det både svårare och dyrare för Nynäshamnsborna att resa med SL.

Harry Bouveng (M)

Kommunstyrelsens ordförande Nynäshamn och ledamot trafiknämnden Region Stockholm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel