Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt mål ska ge fler gymnasiebehöriga i Nynäshamns skolor

Att fullfölja gymnasiet är oerhört viktigt för att få jobb och trygghet i livet, skriver Johan Augustsson (S) och Mikael Persson (L).

Kunskap ökar möjligheterna till ett bra liv. Att fullfölja en gymnasieutbildning har visat sig oerhört viktigt för att få jobb och trygghet i livet och undvika utanförskap.

En av de viktigaste utmaningar som vi skolpolitiker har är därför att fler elever ska lämna grundskolan med behörighet till gymnasiet och att fler ska fullfölja sin gymnasieutbildning.

I ett första steg inför vi nu ett utvecklingsmål att tio procentenheter fler ska gå ut årskurs nio med gymnasiebehörighet 2021 än 2017. Andelen ska öka från 82 procent till 92 procent. Målet är en stark signal som ska vägleda det vardagliga arbetet i barn- och utbildningsnämnden, förvaltningen och skolorna så att vi hela tiden ställer oss frågan: Hur bidrar det jag gör just nu till att fler blir gymnasiebehöriga?

Med hjälp av detta tydliga mål kan vi tryggt överlåta ansvar till skolans profession – lärare och rektorer – som bär på de verktyg som behövs för att skapa förändring. Bland de faktorer som ofta lyfts fram som de viktigaste för att klara skolans kunskapskrav är att eleverna närvarar på lektionerna, att lärarna har möjlighet att använda hela sin pedagogiska verktygslåda och att ledarskapet i skolan fungerar hela vägen.

Kan vi lyckas med detta kommer vi inom några år kunna räkna med att fler elever kan gå direkt från grundskolan till gymnasiet och sedan till ett spännande jobb.

Johan Augustsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Mikael Persson (L), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel