Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ögonsjukdomar uppmärksammades när PRO i Ösmo höll månadsmöte

Medlemmarna i PRO i Ösmo fick mycket information om ögonsjukdomar på sitt senaste månadsmöte.

Inga-Britt Brage, ordförande, hälsade välkommen till PRO Ösmos första medlemsmöte för året, den 8 januari. Hon började med att presentera vårens cirklar och cirkelledare. Anna Möllerfält meddelade att tiden är ändrad för starten av diskussionscirkeln till den 22 februari kl 13.00-14.30 och sade att fler är välkomna till cirkeln.

Inga-Britt fortsatte att berätta att trivselkvällens tema den 21 februari kl 18.00 ännu inte är fastställt men anmälan ska ändå göras på listan på anslagstavlan. På Öppet Hus den 31 mars mellan kl 11.00-15.00 kommer temat att vara ”skor”. Hon påminde också om de gratistider för pensionärer som finns i badhuset. Anmälan till kommande resor kan göras på de listor, som också finns på anslagstavlan i lokalen. Sista anmälningsdatum för hemliga resan i april är den 8 mars och för Skörderesan i september den 10 maj. Fakturor för resor kommer direkt hem till resenärerna och ska betalas till resebyrån. Det var cirka 50 medlemmar som lyssnade.

Vad gäller betalning för parkering utanför vår lokal har PRO fått tre parkeringstillstånd av Nynäshamnsbostäder att fördela mellan våra 300 medlemmar. På årsmötet den 26 februari kommer Sanja Batljan, vd för det kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder, att besöka oss.

PRO Riks, Christina Tallberg, arbetar för att handläggningstiden för erhållande av bostadsbidrag ska kortas ned. Sölve Lundén tog upp frågan om bostadsbidrag mot bakgrund av att 170.000 berättigade inte ansökt. Han föreslog att PRO Ösmo skulle ta upp frågan eventuellt i samarbete med andra organisationer. Nya regler har införts vid årsskiftet 2020, varför det finns anledning att se över möjligheterna för fler att få detta bidrag. Han lämnar förslaget till styrelsen för beslut.

Dagens gäst, Maria Sjölander från en ögonklinik i Nacka, berättade om olika problem man kan drabbas av i ögonen när man åldras. Hon beklagade att det söder om Stockholm inte finns så många ögonkliniker. Närmaste är Globen och Nacka. Södersjukhuset och St Eriks sjukhus kan också ge behandling. Sistnämnda är även utbildningssjukhus. Hon fortsatte med att berätta att en del åkommor kan vara sjukdomsrelaterade, exempelvis bero på diabetes, högt blodtryck eller kolesterol. Diabetes kan ibland ge skador på näthinnan, dels genom sjuklig bildning av blodkärl och dels genom läckage av slaggprodukter, som skadar näthinnan. Behandlingen går ut på att se till att blodsocker- och blodfettsvärdena ligger bra och att blodtrycket är normalt. Dessutom kan man behandla med laser mot de sjukliga blodkärlen.

Hon berättade om några ögonsjukdomar. Grå starr (katarakt) är grumligheter som utvecklas i den klara linsen inuti ögat och orsakar suddig eller dimmig syn. Grön starr (glaukom) är en vanlig sjukdom i ögats inre delar är. Vid den här sjukdomen har man ibland ett förhöjt inre tryck i ögat. Makuladegeneration är en annan vanlig ögonsjukdom som drabbar inre delarna av ögat. Ett område på näthinnan där vi ser skarpast kallas gula fläcken, som då fungerar sämre.

Ögonkatarr (konjunktivit) är också mycket vanligt och beror på en infektion av bakterier eller virus i ögats bindhinna. Allergi kan också ge konjunktivit. Närsynthet kan vara en orsak till näthinneavlossning. Man ser tillfälligt en blixt, sedan prickar, vilket brukar gå att ”laga”. Ser man en ”ridå” på ett och samma ställe i synfältet ska man söka vård direkt. Torra ögon är ett vanligt tillstånd som uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller tårarna avdunstar för snabbt. Om man tittar på TV, mobilen eller arbetar vid dator blinkar man inte lika mycket som vanligt, vilket kan orsaka torra ögon. Även blåst ute och luftkonditioneringen i bilen kan leda till torra ögon. Suddighet kan uppstå av att fukt från talgkörtel och tårkanal blandas. Det brukar hjälpa om man blinkar mycket.

Maria avslutade med att säga att man inte behöver remiss för ett besök hos ögonläkare. Det räcker att ringa och boka tid. Inga-Britt tackade Maria för den intressanta informationen och alla hennes svar på medlemmarnas frågor. Lotteridragning vidtogs och kassören delade ut närvaro- och lotterivinster varefter Inga-Britt avslutade mötet.

Ulla Laiho, PRO Ösmo