Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Olsson Hagalunds dotter vann konstföreningens tävling

Nynäshamns Konstförening anordnade en tävling under kulturveckan.

Anmäl text- och faktafel

Fredagen den 11 oktober deltog Nynäshamns Konstförening för tredje året med information och vår så kallade Tips-10:a. Efter att vi tidigare år fixat frågor om att gissa rätt impressionister, så blev det nu en tävling om svenska konstnärer. Vinsten bestod av en vacker skål designad av Lena Linderholm.

Det visade sig ganska snart att tävlingen inte var i lättaste laget. ”Oj, det här var svårt” och ”Björkar, det måste väl vara Lars Lerin”. Ja, så lät det vid anslagstavlan där konstverken i vykortsformat fanns uppsatta. Andra stod förstås tysta och funderade.

Det är klart att man förstås oftast tänker sig att Zorn målar dalamotiv med kullor och porträtt, inte båtar i en havsvik. Och att Olle Olsson mest har gjort sig till tolk för just kåkarna i Hagalund!

Efter att alla tävlingsbidrag var rättade kunde vi konstatera att en kvinna vid namn Lena Olsson Petrén hade flest rätt. Hon var på tillfälligt besök i Nynäshamn och när undertecknad överlämnade vinsten påföljande dag blev det en stor överraskning; hon är alltså dotter till en av konstnärerna!

Och just den tavlan vi valt ut, en grabb i röd tröja med en fotboll i famnen, finns hos Lenas bror. Eftersom jag har bott cirka 5 år i Hagalund, innan man rev alla kåkar utom just Olle Olssons hus, och jag dessutom såg honom promenerandes i stadsdelen, så blev det ett nostalgiskt samtal för mig.

Det var som nämnts inte alla besökare, som vågade sig på gissningsleken, trots att den var gratis. Men man beundrade konstverken och kunde i stället för att tävla, prova lyckan i vårt lotteri där vinsterna bestod av mindre tavlor och keramikgods. Vann man inget så kunde man trösta sig med bjudgodis!

Visst var det många som kom till vårt bord, men det var trots allt färre än tidigare år då det varit betydligt fler deltagande föreningar i den så kallade föreningsmässan. Det gladde oss dock att få dela platsen utanför biblioteket med Föreningen Moas Vänner. Deras besökare visade också intresse för oss och troligen vice versa.

Det största dragplåstret till Folket Hus denna dag var dock utan tvekan Moas Vänners ordförande Ebba Witt Brattström. I biografen Vågen berättade hon om Moa och Harry Martinssons 12 år i torpet i Sorunda och sitt eget stora intresse för främst Moa, som hon skrivit en avhandling om. Ebbas engagemang för Moa har bidragit starkt till att intresset för Moas författarskap har fått en nytändning.

Till slut hoppas vi i konstföreningen att fler föreningar vill delta i Kulturveckan nästa år eller att någon annan typ av föreningsdag anordnas. Vi vill tacka Agneta Ström Granlund och Petra Garnås för att vi fick delta i år och rikta ett tack till alla besökare, inte minst våra medlemmar, som vi i styrelsen också hade roliga och trevliga samtal med!

Myril Malmström Bengtsson, Nynäshamns Konstförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel