Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olycksåret 1960

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Sprängningsolyckor, vägras, översvämningar och en tragisk förlisning – 1960 var ett dramatiskt år.

Annons

Olycksåret 1960 började med att en del av Hamnviksvägen ”mellan Vikgatan och Villa Hamnvik” rasade i mitten av april, på grund av tjälskador. Biltrafiken runt Ringvägen stoppades.

Två sprängningstillbud i centrum orsakade sedan stor förödelse, när nya EPA-varuhuset skulle grundas i juli (i dag hyser huset ”gallerian”). ”På Fredsgatan 4 var det lättare att räkna de fönster som var hela”, skriver NP 12/7.

Människor i husen runt omkring tog skydd när varningssignalen tjöt, så ingen skadades som tur var, men de materiella skadorna beräknades till över 100 000 kronor. Mest illa åtgången blev klädbutiken Ericssons, mitt emot sprängområdet, där entrédörren flög in i butiken.

Precis innan den reparerade Hamnviksvägen skulle öppna igen, skedde ett nytt ras i slutet av juli. Sten från sprängningarna i centrum kunde då användas till att reparera vägen igen.

Flera skyfall under augusti skapade också problem. Den 16 augusti rapporterade NP om en fransk skolklass som campade vid Nicksta och som fick tillfällig logi i omklädningsrummen.

I december försvann fiskebåten ”Silwana” vid Gotska Sandön med tre man i besättningen. Ett enormt pådrag letade efter fartyget. Några dagar före jul hittades en låda som stått på Silwanas däck, och efter nyår en däckslucka. Det var bara att konstatera att fartyget hade förlist.

Fler händelser 1960

Filmen ”I hetaste laget” gick på biografen Grand i Nynäshamn (NP 18/3).I Folkets Hus hölls nordisk rockgala med norska ”Per-Elvis”, svenska ”Rock-Boris” och danska ”Rock-Finn” (NP 9 februari).

Ösmo Konsum firade under året 50-årsjubileum.

Sorunda kommunfullmäktige höll sammanträde i Stora Vika för första gången sedan Skånska Cement AB etablerade sig (NP 29/4).

60 annonsörer i Nynäshamnsområdet lurades av en bedragare som sålde annonser till en kommande ”almanacka” Den såg aldrig dagens ljus (NP 13/5).

Tonårsidolen Lasse Lönndahl var en av artisterna under Barnens-dagsfirandet i juni (NP10/6).

Folke Kihl tog över som redaktör för NP och tidningen hade egna bilder, av fotografen Sven Larsson.

Thailands kung Bhumibol besökte Berga örlogsskolor tillsammans med prins Bertil (NP 23/9).

Trafikaktiebolaget Stockholm-Nynäs införde stadstrafik mellan Sandhamnsvägen och Industrigatan (NP 25/11).