Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omröstning läggs ned – men Lucia-traditionen kan få ny form

Nynäshamns Posten kommer i år inte att arrangera någon omröstning om Nynäshamns Lucia. Men planer finns på att hitta nya former för det lokala Lucia-firandet.

Intresset för att medverka är för litet. Därför blir det i år inte någon omröstning i NP om vem som ska vara Nynäshamns Lucia 2016.

– Intresset har varit på nedåtgående i flera år. Nu har det nått den nivån att vi inte kan genomföra någon omröstning, säger NP:s försäljningschef Niclas Axelson.

Det minskande intresset för Lucia-omrösningar är inte specifikt för Nynäshamn. För någon vecka sedan beslutade NP:s systertidning Länstidningen i Södertälje att ställa in sin omröstning av samma skäl. Däremot ska Norrtelje Tidning, NP:s andra systertidning, även i år utse Roslagens Lucia.

Den tradition som nu bryts är lång. Nynäshamns första Lucia Inga-Britt Fredriksson utsågs 1943. Uppehåll har dock förekommit tidigare. Senaste perioden som traditionen var i farozonen var på 1980-talet. 1986 utsågs ingen Lucia. Därefter fick föreningar som Ösmos Barn och Nynäshamns Ridklubb under ett par år stå för Lucia-korandet.

Det officiella Lucia-firandet i Nynäshamn kan redan i år komma att få en ny form. Detaljerna är inte klara, men arbetet med att organisera det sköts av körledaren Yvonne Westling-Dahl.

– Planen är att det ska bli ett Lucia-tåg, som ska lussa på bland annat äldreboenden, säger Niclas Axelson.