Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gång- och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro bör ha högsta prioritet

Liberalerna Bo Persson och Bernt Wåhleman skriver i en debattartikel om viktiga prioriteringar när väg 225 i framtiden ska rustas upp.

Annons
När Trafikverket gör en fördjupad utredning av de problempunkterna identifierade i åtgärdsvalsstudien för väg 225 är det viktigt att betydelsefulla åtgärder verkligen kommer med, menar Bo Persson och Bernt Wåhleman.

Enligt uppgift så kommer Trafikverket att göra en fördjupad utredning av problempunkterna identifierade i åtgärdsvalsstudien för väg 225. Utredningen kommer att påbörjas under våren och avslutas efter sommaren. Utredningen syftar till att konkretisera vad som behöver göras vid varje problempunk och titta på utformningen av föreslagna åtgärderna.

Med vår erfarenhet av att ingenting hänt på tre år sedan åtgärdsvalsstudien presenterades, vill vi se att Trafikverket övergår från fina utredningar till konkreta åtgärder. Undertecknade har vid två tillfällen mött kommunalråden Daniel Adborn och Patrik Isestad. Enligt uppgifter kommer de att ge ett uppdrag till berörda tjänstemän i kommunen att tillsammans med Södertörnskommunerna Botkyrka och Södertälje ta fram eget underlag inför de fortsatta samtalen med Trafikverket.

Bland de problempunkter som Nynäshamns kommun vill lyfta fram finns: en gång och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro, en gång och cykelväg mellan Sunnerbo och Grödby, en ombyggnad av vägen från Grödby via Segersäng till väg 73. Samt trafikplatserna Porthus, Spångbro och Ösmo.

Vi som skriver denna insändare anser att en gång- och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro bör ha högsta prioritet och finansieras i första hand av staten genom Trafikverket, men kommunen bör också vara beredd att ekonomiskt delta i ett sådant projekt.

Redan idag är trafikförhållandena mycket problematiska efter väg 225, framförallt för cyklister och gående. När Norvik öppnar kommer förhållandena kraftig att försämras ytterligare. På vissa sträckor måste skolbarn för att ta sig till skolan via buss gå på en obefintlig vägren där tung trafik ofta passerar endast några decimeter från den gående. Idag tror vi att det över partigränserna finns en ambition att medverka till att få till stånd gång och cykelvägar också i Sorunda.  En gång och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro skulle radikalt förbättra villkoren för både cyklister och gående.

Liberalerna i Nynäshamn har länge verkat för ett ökat kommunalt engagemang för att förbättra trafiksäkerheten på väg 225. I dag känner vi en viss optimism då centrala företrädare för Liberalerna och Socialdemokraterna är beredda att kraftfullt driva denna fråga och även genomföra en egen kommunal utredning inför samtalen med Trafikverket. Vi tror dessutom att även övriga partier i kommunfullmäktige delar samma ambition.

Bo Persson (L)

Bernt Wåhleman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons