Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extratjänster sätter ”guldkant” på tillvaron inom äldreomsorgen

Annons

Elisabeth Shungu-Tshimbungu och Mikael Rönn tillsamamns med boende.

Sedan bara några månader tillbaka har vissa delar av kommunens äldreomsorg förstärkts med några så kallade extratjänster. En arbetsmarknadspolitisk åtgärd som administreras av Arbetsförmedlingen, finansieras av statliga medel via Försäkringskassan och som kan utnyttjas av såväl offentliga som privata aktörer.

För Nynäshamns äldreomsorgs del har detta inneburit möjligheten, att anställa två extrapersonal vid några av våra vård- och omsorgsboenden: Lotsen, Sunnerbo och Tallåsen. Syftet med dessa extratjänster är, att sätta litet av en ”guldkant” på tillvaron vid de olika verksamheterna genom att dessa har som huvuduppgift att arbeta med sådant som, att till exempel bara sätta sig ner och prata en stund med de boende, säkra att de som till viss del är rörelsehindrade kommer ut och får frisk luft lite då och då, samt, att anordna gemensamma aktiviteter.

Idén som sådan har hämtats från Södertälje kommun, men har förädlats i Nynäshamn där det inte bara handlar om, att anordna olika kultur- och fritidsaktiviteter, utan även inkluderar ett stort mått av trygghetsskapande socialt umgänge med de boende och till viss del även komplettering när det gäller övrig personals arbetsinsatser.

Mikael Rönn och Elisabeth Shungu-Tshimbungu är namnen på de som anställts vid Nynäshamns äldreomsorg och som sida vid sida utifrån ett särskilt fastställt schema med variationer, varje vecka fördelar sina insatser mellan de tre olika vård- och omsorgsboendena. Uppskattningen från såväl brukare och anhöriga som personal går inte att ta miste på de båda innebär en sedan länge önskad och efterlängtad förstärkning.

Christer Dahl, aktivitetskoordinator

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons