Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är kommunen på rätt väg!

Annons

Jag blir glad när jag ser den utveckling som nu sker inom kommunen, där politiken och tjänstemannastyret börjar gå hand i hand. Observera, ”börjar” – det är en början! skriver Roland Junerud.

Jag har tidigare skrivit några kritiska artiklar angående om kommunens personalpolitik. Jag anser att det är en skyldighet att påtala och skriva om sakers tillstånd om det uppfattas positivt också.

Jag blir glad när jag ser den utveckling som nu sker inom kommunen, där politiken och tjänstemannastyret börjar gå hand i hand. Observera, ”börjar” – det är en början!

Man skulle kunna påstå att Marcus Svinhuvud har rätt när han beskriver i NP att det behövs en nystart med en ny ledning, men det är ju precis det vi fått nu! Den nystarten och ledningen är nu under uppbyggnad och det är precis det vi behöver både politiskt och inom tjänstemannasektorn på kommunstyrelseförvaltningen, där engagemanget och viljan att förändra och göra något bra lyser som en stark sol över Nynäshamn.

Att förändra kan ta tid men den beslutsamhet, fart och vilja som just nu ses och beskrivs i NP och pratas om av allt fler tjänstemän har gått förbluffande fort.

Det fordras vilja, engagemang och ett enträget arbete att förändra. Att förändra kan ta tid men den beslutsamhet, fart och vilja som just nu ses och beskrivs i NP och pratas om av allt fler tjänstemän har gått förbluffande fort. Är man öppen och en god lyssnare som kommunalrådet Patrik Isestad då skapar man tillit och förtroende.

Att be om ursäkt offentligt för en dålig personalpolitik i kommunen är stort och hedrande, men man skulle helst vilja se att det var de som utfört den som kunde komma till tals och be om ursäkt i stället och inte en nytillsatt ordförande för kommunstyrelsen.

Den personalkultur och nybyggnation av bostäder som nu ses växa fram kan te sig som vitt skilda områden, men Patrik Isestad har ändå hittat en eggande gemensam nämnare. Båda områdena är viktiga för vanliga människor. Han går i gång när kluriga problem tornar upp sig och fordrar lösningar. Som kommunstyrelseordförande sjunger Patrik tydlighetens lov. Medarbetarna ska veta vart skutan är på väg och känna frihet under ansvar. Utan denna frihet finns en risk att energin riktas mot ovidkommande detaljer och på att undvika fel. Och då sker ingen utveckling, menar han.

Hur får man med sig alla? Genom att skapa glädje och energi. Det är viktigt med en glad och positiv attityd, en glädje i vardagen.

Ledarstilen är ”snarare tuff än mjuk”. Men inte otrevlig eller hotfull. Det är viktigt att fatta beslut och komma framåt. Viktigt att alla är med. Hur får man med sig alla? Genom att skapa glädje och energi. Det är viktigt med en glad och positiv attityd, en glädje i vardagen. Det har hjälpt många att komma framåt. Inte minst inom idrotten.

Där nalkas vi kanske hemligheten bakom Patriks inneboende glädje. Patrik går inte och grubblar på det som varit. Han lever och ser möjligheterna i nuet och framåt. Han har också ”ett minusdrag”, han kan vara tjurskalligt envis. Som på samma gång kan vara en bra egenskap tills något annat bevisas. Man kan och får ändra sig!

Till sist så vill jag bara understryka vikten av vad Patrik har skrivit i NP om, hur viktigt det är att alla som har blivit drabbade av orättvisor på något sätt får komma till tals och att man lyssnar och kommer till rätta med de orättvisor som anställda och de som slutat har blivit drabbade av. Något som jag har lärt mig är att ”Ledarskap är kommunikation” och tvärtom ”Kommunikation är ledarskap”.

Roland Junerud

Roland Junerud, S-politiker i Nynäshamns kommun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons