Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ösmo centrum var ”up to date”

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Ösmoborna kommer att trivas i de ”hypermoderna” butikslokalerna, menade NP. Tongångarna var mycket positiva när Ösmo centrum invigdes 1972.

Annons

Två stora livsmedelshallar, ett postkontor och ett bankkontor. Detta fick plats i nya Ösmo centrum, som öppnade torsdagen den 27 april 1972. I anslutning till centrumet hade 120 parkeringsplatser anlagts.

Invånarantalet i Ösmo hade stigit kraftigt de senaste åren och det gamla lilla affärsstråket på Mejerivägen ansågs inte längre räcka till. I NP stod att man kan vara övertygad om att Ösmoborna skulle komma att trivas i det nya centrumets ”stora, ljusa och hypermoderna” butikslokaler.

Konsumhallen (där Priskrossaren nu ligger) var vid öppnandet en av de största Konsum-butikerna i hela Stockholmsregionen. Inredningen på Ica Träffen (i dag Ica Supermarket) var, enligt NP, ”utomordentligt tilltalande i sina mjuka färger”.

Ett postkontor hade funnits i Ösmo ända sedan 1861, men i de nya lokalerna skulle man kunna ge sina kunder bättre service. Någon bank hade orten däremot aldrig tidigare haft. NP beskrev Handelsbankens nya kontor som ”tiptop”.

Så moderna butikslokaler som Ösmo nu kunde stoltsera med fanns inte i den större grannorten Nynäshamn. Eller som NP uttryckte det – ”Ösmo är betydligt mer up to date”.

Mer från 1972

17-åriga medeldistanslöparen Inger Knutsson från Nynäshamn tävlade i 1 500 meter på OS i München. Hon tog sig till semifinal genom att i försöksheatet springa på 4.11,3 minuter. Detta var även svenskt och nordiskt rekord. Inger var dock egentligen ännu bättre på 3 000 meter, som inte fanns på OS-programmet. 1972 sprang hon 3 000 meter på 9.16,6 minuter och var därmed femma i världsbästastatistiken.

I Ösmo GIF:s ishockeylag för juniorer utmärkte sig 16-årige Kent Nilsson.

Riksdagsledamoten Lilly Bergander (S) från Nynäshamn lämnade in en motion där hon föreslog att barnaga borde förbjudas. 1979 blev det som hon ville.

Det kända engelska glamrockbandet The Sweet gjorde en blixtvisit i Nynäshamn för en kort spelning i annexet på Folkets Hus.

Sorunda blev lite mindre, då det beslutades att kommunen skulle lämna ifrån sig den yttersta delen av Långudden, på andra sidan Himmerfjärden, till Botkyrka. Markbiten som det gällde var ”putteliten”, enligt NP.

I juli visades den danska filmen ”Mazurka på sängkanten” på bio i Nynäshamn. Senare under året fick biopubliken även se uppföljarna ”Det tänder på sängkanten” och ”Rektor på sängkanten”.

I Londonderry i Nordirland inträffade ”Bloody Sunday” den 30 januari, då 14 civila katolska demonstranter sköts till döds av brittiska soldater. 26 personer sårades.

Den 23 december fördömde statsminister Olof Palme (S) i hårda ordalag USA:s upptrappade flygbombningar av civila mål i Nordvietnam.