Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ösmo PRO:s släktforskningscirkel besökte Krigsarkivet

En grupp släktforskare från Ösmo och Nynäshamn besökte Krigsarkivet i Stockholm.

Anmäl text- och faktafel

Vi var ett gäng släktforskare från Nynäshamn och Ösmo, som via tåg och buss tog oss till Krigsarkivet, som är en arkivmyndighet inom Riksarkivet, onsdag 23/10. Jag skulle precis ta min första bild, då jag hörde en skarp vissling bakom ryggen. Numera förväntar jag mig inte att det är på mig man visslar men kamraterna pekade på någon bakom mig och menade att så var fallet. Två vakter kom och sade, att det var fotoförbud och där stod jag med kameran i högsta hugg. Vi diskuterade en stund och kom överens om att det var tillåtet att ta bilder på själva arkivhuset men inte på övriga byggnader, där även skyltar fanns om fotoförbudet. De godkände de bilder jag tog.

Krigsarkivet har verkat sedan 1805 och är för närvarande baserat i Stockholm med lokaler vid Banérgatan 64. Arkivet innehar militära handlingar från 1500-talet och framåt. Krigsarkivet tillkom som särskild institution i samband med att Fältmätningskårens arkiv upprättades och benämndes Konungens krigsarkiv. Uppgiften var bland annat att skapa militärkartor över Sverige. År 1805 omfattade arkivet endast kartor och krigshandlingar. Sedan 1995 är Krigsarkivet en avdelning inom Riksarkivet.

Arkivet har varit inrymt i lokaler på olika adresser i Stockholm. År 1947 flyttade man in i egen byggnad, ritad av Cyrillus Johansson, i anslutning till ”Tre Vapen”, ett byggnadskomplex som idag inhyser Försvarets materielverk. Krigsarkivet innehåller cirka 80.000 hyllmeter handlingar, 600.000 fotografier och 250.000 böcker. Det har en mycket betydande kartsamling med omkring 1 miljon kartor och ritningar varav cirka 35.000 är handritade kartor från 1600–, 1700– och början av 1800-talet. Samlingen innefattar kartor och sjökort från hela världen. De flesta handlingar äldre än 40 år är offentliga.

Släktforskare kan använda Krigsarkivet för att forska om gångna tiders soldater. Eftersom det verkade oklart vad och om man fick fotografera avstod jag från att ta bilder inifrån anläggningen. Var och en satt vid en dator och forskade. Vi fick hjälp när vi behövde. Jag hittade en handskriven notering om en anfaders hälsotillstånd skriven av regementsläkaren Anders Hedman den 15 juli 1822 – snart tvåhundra år sedan! Krigsarkivet kommer under 2020 att flytta till Arninge och samlokaliseras med Riksarkivet övriga enheter där. Då en stor del av personalen kommer att vara upptagen med flyttbestyr kommer arkivet att inskränka öppettiderna. Och vi från PRO:s släktforskningscirkel förflyttades oss tillbaka till Ösmo denna gång med tunnelbanan och tåget och jag var så glad att ha hittat en ny ledtråd i min släktforskning.

Ulla Laiho, PRO Ösmo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel