Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ösmo var i chock efter Militärligans rån

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1992 utförde Militärligan sitt dubbelrån mot Handelsbanken och Posten i Ösmo och flyktingar från krigets Balkan inkvarterades på Hotell Nynäs.

Annons

I dag är det syrierna som flyr för sina liv och söker asyl i Sverige. År 1992 sökte många människor skydd undan kriget på Balkan, när Jugoslavien föll samman. Totalt flydde cirka 4 miljoner människor från sina hem.

I maj 1992 kom de första flyktingarna till Nynäshamn. Hotell Nynäs, i dag Skärgårdshotellet, blev ”sluss” och sedan flyktingförläggning med omkring 300 platser. I NP uppmanades människor att lämna kläder och leksaker till flyktingarna, och viljan att hjälpa var lika stor då som i dag.

Fredagen den 13 mars 1992 blev en dag som Ösmoborna sällan skulle glömma. Tungt beväpnade, maskerade män utförde då ett dubbelrån mot Handelsbanken och Posten i Ösmo centrum. Ligan döptes snabbt av kvällstidningarna till ”Militärligan” på grund av den tunga beväpningen och sina nästan militäriskt precist utförda brott. De båda rånen var över på några minuter.

Under dubbelrånet i Ösmo frångick rånarna dock den militära precisionen när en av dem – ledaren som senare dömdes till 14 års fängelse – sköt in en leende gubbe i glaset vid kassorna. Förra året släpptes boken ”Björndansen”, skriven av Stefan Thunberg, bror till några av bankrånarna. Boken har den leende gubben i glaset på omslaget.

Militärligan genomförde bland annat två vapenstölder, ett värdetransportrån i Farsta, fyra bankrån och fem postrån. Samtliga medlemmar dömdes efter att ha åkt fast 1993.

Fler nyheter från 1992

Nynäshamn fick en ny färjelinje. Fartyget Anna Karenina chartrades 1991 till Baltic Shipping Line för att gå mellan S:t Petersburg-Nynäshamn-Kiel. NP var med på den första resan.

Det rådde lågkonjunktur och konjunkturkänsliga företag slogs ut i alla branscher. Även de stora lokala arbetsgivarna påverkades. Musköbasen fick säga upp folk och Teli varslade.

Den så kallade ”Lasermannen” Jon Ausonius utförde elva attentat mot invandrare. Precis som på andra platser i landet visade Nynäshamnarna i mars att de tog avstånd mot våldet genom att gå i ett fackeltåg.

Lennart Clerwall deltog i Melodifestivalen med sin låt ”Venus Butterfly” framförd av gruppen Angel. Låten tog sig inte till final, ”men hela kommunen höll tummarna” skriver NP.

Anders Byström tog över som kommunchef i Nynäshamn i april. Nynäshamns ”first lady” blev därmed sångerskan Lill Lindfors, gift med Byström.

1992 pågick fortfarande den stora babyboom som hade startat 1989, och som berodde på att många i den stora sextiotalsgenerationen fick barn.

Under musikgalan Nynäsrocks i Folkets Hus visade ett 20-tal lokala artister och band upp sig och tävlade om att vara med på Nynäsrocks-cd:n.

På Bio Vågen och Ösmo Palladium gick filmerna ”Änglagård” och ”När lammen tystnar”.