Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt dålig mylla i Nynäshamn för små företag att våga satsa och anställa

Något halvår in på sitt ämbete har den senaste socialdemokratiske kommunstyrelseordföranden Patrik Isestad hunnit med att lova det mesta, bland annat ska Nynäshamn få Sveriges bästa skola och kommunen bli landets bästa arbetsgivare. Senast i löftesraden är att Nynäshamn blir bäst på näringslivsfrågor.

På alla dessa områden finns det onekligen en ”utvecklingspotential” eller i vardagligt tal, ”allvarliga problem och brister”. Enligt Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet befinner sig Nynäshamn nämligen fast planterat på den nedersta fjärdedelen. År 2016 hamnade vi på plats 233 av landets 290 kommuner, året innan på plats 246.

Det är inte helt enkelt att förklara vad som lägger grunden till ett gott företagsklimat. Vad ligger bakom Gnosjöandan egentligen?

Det är inte helt enkelt att förklara vad som lägger grunden till ett gott företagsklimat. Vad ligger bakom Gnosjöandan egentligen? Vad är som gör att just den delen av Sverige har en så god grogrund för företagande? Det är ju ändå samma lagar och regler och samma höga skattetryck som råder över hela landet.

I Italien talar man om genius loci det vill säga platsens särskilda kultur och traditioner, samarbete och attityder till i detta fall företagande. Norra Italiens kluster av mindre företag sågs, åtminstone tidigare, som föregångare vad gäller förmågan att samarbeta och vara framgångsrika även i hård internationell konkurrens. Det fanns kort sagt en mycket god mylla för att starta eget.

Det är svårt och tar tid att bygga upp en sund företagskultur. Grunden är dock alltid en positiv attityd från politiker och tjänstemän. Här hamnar Nynäshamn ännu närmare en bottenplacering i Svenskt Näringslivs viktade sammanställning som exempelvis mäter attityder från skolan (plats 255), tjänstemän (plats 251) och kommunpolitiker (plats 261).

Företagsstrukturen i Nynäshamn vittnar om en ovanligt dålig mylla för små företag att våga satsa och anställa fler. Det finns få medelstora företag. Det kan heller inte ses som ett sundhetstecken att näringslivschefen tillhörde de fem kommunala chefer som nyligen lämnade sina tjänster.

Socialdemokraterna har styrt kommunen i över hundra år och kan knappast frånsäga sig ansvaret för att det ser ut som det gör.

Socialdemokraterna har styrt kommunen i över hundra år och kan knappast frånsäga sig ansvaret för att det ser ut som det gör, trots närheten till det nationella tillväxtdragloket Stockholm och trots vår vackra skärgård som borde kunna leda till fler arbetstillfällen.

Att som S yvas över antalet nystartade företag känns ju dessutom närmast meningslöst om en hög andel av dessa senare går i konkurs. Mest tydligt blir detta när butiker som funnits länge tvingas lägga ner verksamheten. Det krävs ett systemskifte för att skapa ett företagsvänligt klimat. Den förändringen måste komma uppifrån och inleds med ett maktskifte nästa höst.

Johan Söderström (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel