Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På djupt vatten under mörk himmel – konsert i Österhaninge kyrka

Anders Edström och Martin Fabian framträdde i Österhaninge kyrka.

Anmäl text- och faktafel

Vi begav oss till Österhaninge kyrka onsdagen den 24 juli. Lite nyfikna på vad ovanstående titel på ett musikprogram skulle innehålla.

Det visar sig, att två herrar i yngre medelåldern tog plats längst fram i kyrkan. De bjöd dels på sig själva genom ett chosefritt och naturligt framträdande, dels på ett program som var något alldeles enastående beträffande sång och musik.

Dessa två herrar har en gedigen sång- och musikutbildning. Anders Edström arbetar som musiklärare, körledare och frilanssångare. Han har bland annat medverkat som bassolist i Händels Messias, spelat huvudrollen i “Fiddler on the Roof”. Han har även en egen tonsättarproduktion och är en flitig körsångare.

Martin Fabian arbetar som pianolärare och ackompanjatör vid Norrköpings kulturskola. Han har varit en mångårig repetitionspianist för en vokalensemble vid musikhögskolan i Piteå med mera.

Nu till vad vi fick lyssna till denna kväll: Anders framförde “Gremins aria”, Pjotr Tjajkovskij. En fantastisk röst ur en väldigt liten kropp, om man nu får säga så. Men det får man. Det hade andra också sagt, sade Anders.

Anders behärskade sin röst och sitt ryska uttal till fullo i den här basarian. “Om bland tusen stjärnor”, en musikkomposition av Martin Fabian. Text av Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866). Ett underbart framträdande av solisten.

Så kom en basduett i talversion a capella, skriven av en Pontus Bertling, som dessutom var en studiekamrat till de här två herrarna. Duetten kallades “Berit”.

“Deep River” är en komposition av Samuel Coleridge-Taylor. Han levde 1875-1912 och var en Afro-Britisch kompositör och professor i musik. Deep River spelades här som pianosolo av Martin. Den här mannen ägde pianot. Så är han också pianolärare och keyboardist.

Att vissla en melodi till gitarrackompanjemang, som Anders gjorde här, är också en konst. I alla fall av det här utförandet av “Protoman´s theme”. Men här sjungs även en duett mellan Anders och Martin.

Anders framförde “Stars” ur Les Miserables. Kära läsare, ni kan ju bara föreställa er hur det lät. Vi var där!

I arrangemang av Anders sjöng de båda “Havet är djupt”. Till Anders gitarr blev det en lugn och harmonisk sång, men i en takt som “darrar” och vi rycks med. Hur vet man vad som är djupt? Jo, som filosoferna säger, det finns en andlig tes överallt.

Vi åhörare berikades naturligtvis av ett sista nummer, utöver det som stod i programmet. Anders sjöng Händels “Lascia ch´io pianga”, Dagen är nära. Han framförde sången i falsett! Hur kan en basröst plötsligt gå över till att bli sopran? Det här var överväldigande.

Men jag fick förklaringen, när man behärskar sin röst så suveränt, kan man göra nästan vad som helst med den! Anders sade inte så, men jag förstod hur han menade.

Genom jobb och studier bildades den här duon i Piteå år 2015. I den här konstellationen med det här programmet, har de arbetat tillsammans ungefär det senaste halvåret 2019.

Efter alla “Musik i sommarkväll” som vi besökt, upplevde vi den här konserten som en av - för att inte säga allra - de bästa hittills. Det finns ett fåtal kvar att bevista.

Anna och Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel