Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Palme besökte Nynäshamn 1983

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1 072 dagar innan Olof Palme sköts till döds i centrala Stockholm spenderade statsministern en heldag, torsdag den 24 mars 1983, i Nynäshamn.

Annons

Olof Palme besökte under dagen oljeraffinaderiet för att bli informerad om företagets framtidsplaner. Raffinaderiet hoppades att regeringens proposition om energiförsörjning i Stockholm skulle innehålla ett klart uttalande för energisatsningar i Nynäshamn.

Men Olof Palme var försiktig och förklarade noga för NP att han kom dit för att bli informerad och att han inte kunde uttala sig om någonting. ”En statsminister får inte känna. Han ska veta innan han säger något. Jag är försiktig innan jag säger något”, svarade Palme på frågan om han spontant kände någonting för projektet.

Olof Palme hann även hålla ett fredstal i Folkets Hus på torsdagskvällen. Trots en tidskrock med VM-finalen i ishockey var 200 besökare på plats. Han besökte även gymnasieskolan och fick där beröm av elever för sin retorik.

”Eleverna gav Olof Palme gott betyg efteråt: Raka besked och inget fikonspråk.”

Fler nyheter från 1983:

I slutet av januari 1983 spred sig rävskabb som en löpeld i Sorunda. ”Man ser ingen hejd på detta”, berättade viltvårdare Dick Larsson till NP den 1 februari.

Ishallen Folkets Hall började byggas i början av året, problemet var bara att man började bygga en månad innan bygglovet beviljats. Rubriken ”vilket svartbygge!” prydde NP:s förstasida den 4 mars 1983.

Året 1982 var ubåtsjakternas år. I slutet av mars 1983 var det dags igen, då det rapporterades om en främmande ubåt utanför Musköbasen och NP frågade sig ”vad gör ubåtarna här?”.

6 juni 1983 firas Sveriges nationaldag för första gången, och ersatte då svenska flaggans dag.

I juli härjade ungdomsgäng vid Nicksta. Campare flydde från Nicksta och de som var kvar vägrade att betala för sig. Rubriken i NP den 22 juli 1983 löd: ”Buslivet i Nicksta jagar bort turister”. Men turistflykten blev kortvarig. När Nickstabadets nya vattenrutschbana på 120 meter, då Europas längsta, invigdes så flockades folk till badet. ”Någon statistik över badets tusentals besökare finns inte, men de kommer från många länder och alla delar av Sverige”, skrev NP.

Den 11 september 1983 invigdes ishallen Folkets Hall. 1 800 personer kom för en premiärtitt den historiska söndagen.

75 000 människor demonstrerade i Stockholm mot regeringens förslag att införa löntagarfonder. Den 21 december antas förslaget i riksdagen med sex rösters marginal.

Båten ”Berserk”, som nynäshamnarna nu känner som restaurang Freja, förliste under bogseringen till Nynäshamn. Bogserbåten tappade Berserk vid Torö, där fartyget sedan låg i två veckors blåsigt höstväder innan det kunde bärgas.

I Ösmo kunde man glädjas åt invigningen av Folkets Hus. I Sorunda var det dock betydligt oroligare, då medborgare kände motvilja mot den terror, delvis med nynazistiska förtecken, som en kioskägare i Spångbro utsattes för.