Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Pampar” fick avgå när gräns drogs om

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1943 drogs gränsen mellan Nynäshamns köping och Ösmo kommun om. Flera politiker i Ösmo blev därför tvungna att avgå.

Annons

”Ena dagen pampar i Ösmo kommun – andra dagen inte ens pampar i Vårdbergstorp eller Sandtorp”. Så beskrev NP den turbulens som uppstod i Ösmo kommun i januari 1943.

Vid årsskiftet hade Nynäshamns köping tagit över ett område som tidigare hörde till Ösmo kommun. Det var en följd av att Nynäshamn växte.

Nio av de tjugofem ledamöterna i Ösmos kommunfullmäktige befann sig på ”fel” sida om den nya gränsen. Eftersom de inte längre bodde i Ösmo kunde de inte sitta kvar. En av de som fick avgå var toppolitikern, kommunalnämndens ordförande, John Larsson.

I Torö kommun hade man problem av ett annat slag. Det konstaterades att kommunalnämndens räkenskaper hade förts ”på ett oöverskådligt och slarvigt sätt”.

Senare samma år kunde NP rapportera om att det inte – i alla fall för tillfället – fanns någon lämplig kandidat till en vakant plats i skolrådet på Torö.

Detta fick signaturen ”Välvilliga Karlsson” att skriva en insändare full av syrligheter: ”Jag instämmer i förhoppningen att det skall lyckas att under respittiden upptäcka ett andligt ljus även på denna av Gud förgätna ö”, skrev han.

Andra nyheter från 1943

Den svåra situationen i Norge – som var ockuperat av Tyskland – oroade många. I Nynäshamn ordnades flera insamlingar och träffar till stöd. På årets sista sammanträde beslutade kommunfullmäktige i Nynäshamn att lämna in en egen protestskrivelse mot de våldsdåd som Norge hade utsatts för.

Den svenska ubåten HMS Ulven sprängdes av en tysk mina, utanför Marstrand i Bohuslän. Alla 33 personer i besättningen dödades. En av dem var furiren Sten Herbert Jansson från Torö, som blev begraven på Torö kyrkogård.

Statssekreteraren Tage Erlander (S), som senare skulle bli statsminister, fick gripa in i ett ärende som gällde Nynäshamn. En myndighetsperson i Nynäshamns köping hade på en fråga från staten svarat att det inte fanns behov av ett daghem på orten. Men staten tyckte att svaret var underligt och undersökte saken vidare. Snabbt kunde man konstatera att det visst fanns ett behov.

”Näpna varma babymössor” kunde man köpa i Tora Norins butik, enligt en annons i NP. De sålde troligtvis bra, för runt 1943 startade en babyboom i Sverige som höll i sig decenniet ut.

”Sextio husmödrar hoppar svikthopp” stod det i en av rubrikerna i NP den 26 juni. Konsums husmodersgymnastik hölls för första gången vid Nicksta.