Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personer som tillhör LSS har också rätt till fritidsaktiviteter

Vi strävar efter att kommunen tar sitt ansvar och följer LSS-lagen, vad gäller fritid och kultur för personer med funktionsvariation, skriver Parvane Ahmadi och Lou-Lou Hillstad för Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Anmäl text- och faktafel

I teorin, liksom i vår spontana tanke, är det naturligtvis så att även personer som på grund av sin funktionsvariation omfattas av LSS har rätt till en meningsfull och aktiv fritid. Kommunens särskilda uppgift (LSS §15) är att verka för att det allmänna fritids- och kulturutbudet blir tillgängligt både fysiskt och kognitivt, samt att informera om utbudet som ordnas av kommunen eller av andra. Syftet är att alla ska kunna ta del av det allmänna fritidsutbudet utifrån egna förutsättningar.

Som det nu mestadels fungerar för personer som bor i våra grupp- och servicebostäder, så anordnas aktiviteter med hela gruppen där man bor. Men att bo på samma ställe, betyder inte att man har likartade önskemål och intressen vad gäller sin fritid! Vad ska man göra på sin fritid i Nynäshamns kommun om man tillhör gruppen med funktionsvariation? Vad ska man göra om man vill ha en fritid utanför hemmet och integrerad med andra? Var ska man träffas? Vilka kulturella aktiviteter erbjuds?

Det står i ingressen på vår kommuns hemsida under “Fritid” att; “Föreningslivet är rikt och väl differentierat, Alla kan hitta något som passar egna intressen.” Alla…., vilka tänker man sig när man säger alla? Inte på gruppen inom LSS i alla fall!

De flesta, i princip alla, fritidsaktiviteter som erbjuds denna grupp här i kommunen, ligger i andra kommuner! De få aktiviteter som finns i kommunen drivs av privatpersoner. Hur länge orkar de? Friskis och Svettis gympa för gruppen ligger på arbetstid/dagtid. Och finns ingen möteslokal! Fritidsgården Villan i Nynäshamn är öppen tre timmar i veckan för ungdomar mellan 13 och 20 år med särskilda behov.

Personalen i en gruppbostad har på eget initiativ, bjudit på sina arbetstimmar och försökt att ordna bland annat vuxendans, och då bett att få låna Villan för detta. Kommunen har då tagit ut hyra för lokalen, vilket deltagarna själva fått betala genom inträde! Trots avsaknad av mötesplats och trots kommunens ansvar för att fritidssysselsättning finns.

Personer i denna grupp sitter stor del av sin vakna tid ensamma i sina lägenheter, utan möjlighet till fritids-, kultur- eller spontana aktiviteter och utan möjlighet att välja vad de vill göra utifrån sina egna intressen. Ibland åker man från kommunens LSS-boenden i grupp till Fryshuset i Stockholm på dans där man tar 120 kronor i inträdesavgift och till Onsdaxklubben (träffpunkt för vuxna) i Haninge. Båda dessa verksamheter är endast för gruppen med funktionsvariation.

Boende i grupp- och servicebostad har inte samma möjlighet till fritidsaktiviteter och kultur som oss andra! Vi vill påstå att kommunen inte tar sitt ansvar i denna fråga och därmed inte heller följer LSS-lagen.

Vi strävar efter att:

• kommunen tar sitt ansvar och följer LSS-lagen, vad gäller fritid och kultur för personer med funktionsvariation. Det gäller alla åldrar.

• göra den gamla prästgården i Nynäshamn till aktivitetshus och en integrerad mötesplats för vuxna och äldre, med olika aktiviteter både dag- och kvällstid, samt med ett fik och med en kreativ utemiljö.

• införa en kommunal aktivitetssamordnare som hjälper till med att ordna, se över och följa upp aktiviteter och kultur för alla åldrar inom funktionsvariationsområdet.

• personaltätheten på våra LSS-boenden ska vara tillräckligt hög så att man kan erbjuda individbaserade fritids- och kulturaktiviteter.

• det ska finnas fritidsombud på alla LSS-boenden.

Parvane Ahmadi

Lou-Lou Hillstad

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel