Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personliga polisnotiser under 1934

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1934 skrev NP om stöld och skadegörelse, precis som i dag. Men polisnotiserna var utförligt beskrivna, personliga och ofta raljerande.

Annons

Den 16 mars 1934 kunde man läsa om förhandlingarna i Sotholms härads ting där bland andra ”Silverräven” stod åtalad för stöld. Han hade stulit ved på Muskö men försökte snacka sig ur knipan så pass länge att nämndemän och åklagare missade sista tåget därifrån.

En annan som stod åtalad vid samma förhandlingar var en nynäshamnare som dömdes till 50 dagsböter á 3 kronor. I ett telefonsamtal hade mannen, med hög röst, pratat om ”en person i tjänstemannaställning” och använt ”en del uttryck, som måst betecknas såsom svår missfirmelse”.

Den sista att dömas hade stulit en skottkärra. Han var till en början för full för att tala men eftersom ”Silverräven” tog så god tid på sig lyckades han nyktra till innan det var dags.

Den 6 november fick sex anställda vid Televerkets verkstad sina cykeldäck sönderskurna. Två ”småpojkar” födda 1922 och 1926, hade kommit över en kniv och gav sig ut på jakt efter cykeldäck. Det första hittade de vid Industrivägen 29. ”Naturligtvis tyckte de att det var ett härligt nöje”. Men ”farbror polisen” hittade dem och föräldrarna fick betala ersättning.

I samma nummer stod det om en upphittad klocka: ”Om ägaren vill göra sig besvär så kan klockan återfås mot beskrivning.”

Fler nyheter från 1934

Den 4 oktober invigdes den ombyggda kuranstalten på Trehörningen. Den beskrevs som en toppmodern och ståtlig byggnad.

I juli härjade ett flera dagar långt oväder med åska och blixtnedslag på flera ställen. I Tungelsta uppmättes hela 60 millimeter regn på bara en och en halv timme. Flera vägar förstördes och stora delar av Nynäshamn drabbades av strömavbrott. NP skrev bland annat att haglen var så stora att kor skadades och växthus slogs sönder.

Special-Konsum på Nynäsvägen invigdes detta år.

Den 18 juli utbröt en våldsam brand i en villa på Brunnsviks holme. Familjen som låg och sov vaknade och lyckades ta sig ut men huset brann ned till grunden. När brandkåren ryckte ut väcktes ”halva samhället” och många ryckte ut i egna båtar för att hjälpa till med släckningsarbetet. Dagen efter branden startade de anställda vid oljeraffinaderiet en insamling till den drabbade familjen och överlämnade, samma dag, 250 kronor vilket i dag motsvarar cirka 7 800 kronor.

Den 14 maj 1934 instiftades ett nytt pris, simborgarmärket.

Västerbron i Stockholm byggdes.