Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polhems huvudwerk är tillbaka

Den 27 juni är det premiär för pjäsen Polhems huvudwerk, som sätts upp i Prästgårdsparken för tredje gången sedan sommaren 2011. Många nya medarbetare har tillkommit, bland annat skådespelaren Marika Lagercrantz, som hjälper till att utveckla pjäsens regi.

Nu berättas återigen historien om den fattiga och föräldralösa pojken Christopher Polhem som kom till Ösmo och Sorunda för att arbeta och förverkliga sin dröm. Pjäsen Polhems huvudwerk har satts upp både 2011 och 2013 och görs i år i en omarbetad version. Däremot finns delar av den gamla ensemblen kvar.

Nils Närman Svensson spelar rollen som Christoffer Polhem, precis som i de tidigare uppsättningarna. Sedan 2013 års uppsättning har han jobbat på Malmö stadsteater och han har även axlat rollen som ”Harry” i My fair lady, som spelas på Helsingborgs stadsteater i vinter.

Men även mindre etablerade skådespelare kommer att medverka. Många barn och unga, från Södertörnsområdet, gör sin debut i pjäsen i år.

Pjäsens manusförfattare Ylva Eggehorn berättar för NP om mixen av amatörer och proffs.

– Det är väldigt inspirerande med ett samarbete mellan tre generationer. Ungdomarna har otroligt bra tankar kring pjäsens tema, hur samhället skulle kunna förändras om man tog tillvara på allas begåvning.

Ylva Eggehorn säger att Polhem lyckades genomföra sin dröm, tack vare att några vuxna inte såg hans utstickande begåvning som ett problem.

– En viktig sak att minnas är att Polhem var dyslektiker och utsattes för mycket mobbning. Dessa frågor är aktuella än i dag.

För att lyfta pjäsen ytterligare har man tagit in skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz, som är med och utvecklar regin. Marika har stor erfarenhet av att regissera föreställningar med amatörer och proffs som möts i en gemensam produktion.

– Vi har arbetat ihop i flera olika uppsättningar, hon är väldigt skicklig, säger Ylva Eggehorn.

Hon ser fram emot vad hon kallar för sommarens höjdpunkt.

– Det ska bli jättespännande, men det är också hårt arbete med en sådan här stor uppsättning. Trots mycket ideellt arbete så är det otroligt hög konstnärlig nivå. Vi har både fantastisk musik och professionella skådespelare, som bland annat Marika Lagercrantz man, skådespelaren Peter Bergared.

Vad är den största skillnaden från tidigare uppsättningar?

– Manuset är tillspetsat i årets pjäs. Och vi kommer att ha en Polhemsmarknad före föreställningarna under helgerna. Men platsen är densamma – Prästgårdsparken, det är ju Södertörns vackraste spelplats!