Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polhems huvudwerk spelas i Sorunda

I den vackraste solnedgång som tänkas kan, hade musikalen Polhems huvudwerk premiär i Prästgårdsparken i Sorunda i lördags. Och det är inte för sent för den som inte hann till premiären. 

Hyfsat många i publiken, men inte helt fullsatt, var det när Polhems huvudwerk hade premiär för tredje gången och även den här gången i Prästgårdsparken i Sorunda. Den sommar som har varit hittills kanske avskräckte många från att våga förköpa biljett. Men under lördagskvällen sken solen i kapp med skådespelarna.

Med en bakgrund av kvällssolsdränkta björkar gjorde den barnstinna ensemblen succé när man bjöd på historien om Sorundas egen Leonardo da Vinci; Christopher Polhem.

Ensemblen innehöll i år ovanligt många barn och ungdomar. En medveten satsning, enligt manusförfattaren och producenten Ylva Eggehorn.

– Det är cirka 30 barn och ungdomar mellan 4 och 25 år som är med, berättar hon.

Teatermusikalen tar oss med på en resa från Christopher Polhammar (han hette så innan han blev adlad) som liten och övergiven men full av drömmar och inte minst idéer, över ungdoms- och vuxenåren, till det lyckliga slutet av pjäsen då han äntligen får sin Maria Hoffman, spelad av Julia Nilsson.

Polhem i ungdomsåren spelades som tidigare av Nils Närman Svensson, och Julia Ågren spelade precis som förra gången rollen som Christoffer Polhem i barnaåren. Historiens berättare var Polhem som gammal, och han spelades för tredje gången av Lars-Ingemar Björkås-Björsell.

Sorg och förtvivlan varvas flitigt med uppsluppna, lustiga scener och sånginsatserna är fantastiska. Det är något speciellt med friluftsteater, så ta chansen att stifta bekantskap med Polhem. Den 1-5 juli kan man se pjäsen om Sorundas egen Leonardo da Vinci.