Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO avslutade 2019 med resa till Hamburg och Lübeck

PRO i Nynäshamn åkte på en decemberresa till Hamburg och Lübeck.

Året 2019:s sista resa för PRO i Nynäshamn gick till Lübeck. Vi startade tidig morgon. Efter att ha lämnat 225:ans slingriga väg är traditionen att inta busskaffe vid Nyköpingsbro så gjorde vi nu också. Det blev busskorv till lunch som var uppskattat. Vi fortsatte ner till Helsingborg och över sundet till Danmark och vid Rødby tog vi färjan över till Tyskland. Det tog 45 minuter. Drygt en timme senare kunde vi checka in på hotell Holiday Inn som låg intill den gamla stadsmuren i Lübeck. Där serverades också en god middag. Efter en liten kort promenad i området väntade sköna sängar.

Nästa dag, efter en riklig och god frukost, for gruppen iväg på en utflykt till Hamburg. Där mötte vår guide Helge upp för en stadsrundtur, vilket var dagens höjdpunkt. Den här dagen var det ”lite” duggregn. Helge berättade att Hamburg är Tysklands näst största stad. Hamnen i Hamburg var tidigare den största i Europa men kommer nu på tredje plats. Rotterdam och Antwerpen är i dag större.

Hamburg har fler broar än både Venedig och Amsterdam tillsammans. Hamburg har också den högsta koncentrationen av euro-miljonärer där vi i deras flotta område, tog oss fram med bussen på en gång och cykelbana.

Chauffören som körde stadsrundturen den här dagen var Björn ”Böna” Larsson som tog sig fram med den stora bussen på alla smala prång och gator, så galant som han och Steve alltid gör. Nere vid hamnen som en gång varit de fattigas kvarter, där arbetare bodde men som i dag är ett exklusivt område för de rika. Vid hamnen är det ebb och flod och det är inte alltid säkert att de som bor där tar sig fram till sina parkerade bilar.

Efter stadsrundturen spenderade vi ett par timmar vid Rådhustorget och dess julmarknad. En titt in i rådhuset som stod klart 1897 var sevärd, där inne stod en vacker gran.

Nästa dag var det dags för Lübecks julmarknad på rådhustorget i gamla stan. Det är en av Lübecks höjdpunkter. Julmarknadstraditionen har funnits sedan mitten av 1600-talet.

Marsipanens segertåg började i Lübeck och är traditionellt marsipanens huvudstad. Vi besökte självklart marsipanens hus ”Café Niederegger” som var en upplevelse, den var i tre våningar och där hittade man marsipan i världsklass och i alla former. Det fikades och provsmakades av deras godsaker. På övervåningen ligger museet där man kan betrakta de tolv marsipanfigurerna i levande storlek som föreställer personligheter från Lübeck. Sedan handlades det marsipan i alla former med eller utan likörer.

Efter en god sömn så packade vi bussen efter frukosten. På hemresan inhandlades lite julgodis vid gränshandeln innan vi svängde upp till båten vid Puttgarden och hem via Danmark.

Marianne Hammarfeldt, PRO Nynäshamn

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel