Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO gav sig ut på resa till hemliga Örebro

Örebro var resmålet för den hemliga resa som PRO i Nynäshamn genomförde.

Anmäl text- och faktafel

Vart är vi på väg frågade sig 39 nyfikna PRO:are när vår chaufför Steve styrde ut från Nynäshamn?

När vi lämnade Kullsta började det regna, ute på motorvägen E20 vräkte det ner. Vid avfarten till Eskilstuna tog vi en bensträckare och busskaffe och då duggade det men Steves fika höjer alltid välbefinnandet. Naturligtvis gissades det när vi tog av mot Örebro men då sa vår chaufför Steve att nu tar vi en sväng in här till Örebro och hämtar Björn ”Böna” innan vi fortsätter vår utflykt, då kände nog alla att det var nog dit vi skulle, till Örebro.

Det hade blivit lunchtid så vi åkte upp till vattentornet Svampen, där vi intog Buffé med fisk och ris, pasta, kött och potatisgratäng och vegetariskt, ost kex och efterrätt med kaffe.

Det blev en stund uppe på Svampen där vi fick njuta av den magnifika utsikten över staden, Närkeslätten och Kilsbergen.

Mätta och belåtna tog bussen med oss till Wadköping som är en påhittad liten stad i Örebro. Där mötte guiden Runar upp, en klurig spelevink med glimten i ögat och rolig.

Området ligger i anslutning till Stadsparken och Svartån. I Wadköping har gammal bebyggelse samlats, de äldsta husen är Kungsstugan och Borgarhuset. Wadköping-Museet har fått sitt namn uppkallat av Hjalmar Bergman.

Cajsa Wargs hus från 1600-talet är en gästabudsstuga eller "Borgarhuset" som det också heter. Vi vandrade förbi skomakargården, utomhusscenen spelgården bland annat.

Mellan husen dök en ung Cajsa Warg upp med skådespel, hon talade noga om att hennes namn var Anna Christina Warg och ingenting annat. Hon var författare och skrev boken "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber", men som hon sa så skrev aldrig Cajsa "man tager vad man haver". Däremot finns uttrycket ”man tager om man så hava kan”.

Det blev en och en halv timmes kultur och underhållning. Solen strålade och gruppen drog sig ner mot Svartån och fick lite stärkande kaffe med bulle som serverades av våra allt i allo chaufförer Steve och Böna.

Med buss lämnade vi Wadköping, för att få en guidad stadsrundtur av Steve medan Böna satt bakom ratten. Vi åkte förbi infanteriregementet i3 som verkade i olika former. Till 1974 var regementet en del av Kungl. Maj:t:s Liv och Hustrupper. Där är numera bostadsområde.

Idrottshuset ligger centralt i Örebro och där bedrivs många olika aktiviteter t.ex. innebandy, basket, fotboll och gymnastik.

Så fortsatte vi Drottninggatan förbi Stortorget och kom fram till Slottet som var beläget på en holme i Svartån. Den uppfördes som en försvarsborg. Slottet har formen av en rektangel med cirkelrunda torn i hörnen. Slottet har cirka 80 rum.

Stortorget ligger centralt mellan Drottninggatan och Trädgårdsgatan. Efter 1854 års stadsbrand, då stora delar av trästaden Örebro förstördes bestämdes det att torget skulle förlängas och fungera som eldbarriär. Stortorget är med sina 362 meter, ett av Sveriges längsta torg. Här bedrivs marknader och torghandel i slutet av januari varje år t.ex. Hindersmässan. I anslutning till Drottninggatan hittade vi S: t Nicolai kyrka som är uppkallad efter Sankt Nikolaus Sjöfararnas och handelsidkarnas skyddspatron.

I Rådhuset vid Stortorget hittar vi kommunens politiska ledning, där de förrättar de borgliga vigslarna i representationsvåningen. Örebro länsteater låg vid Storgatan och de spelar cirka 300 föreställningar per år för runt 30 000 personer.

Den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes den 21 augusti 1810 till svensk tronföljare i Örebro av riksdagen och blev krönt till Karl XIV Johan den 11 maj 1818 i Stockholm och den 7 september i Trondheim och tog valspråket "Folkets kärlek, min belöning". När vi på Storgatan passerade Järntorget såg vi en 15 meter hög staty av Karl XIV Johan. På andra sidan denna gata finns slottet.

Centralpalatset som tornade upp sig är ett värdefullt exempel på det nya kombinerade affärs och bostadshus som uppkom kring sekelskiftet 1900 av den stenrike grosshandlaren Adolfs Lindgren. Palatset ligger direkt intill slottet – Örebros vackraste bostadshus.

Ett citat: ”Kära Örebroare" … en felsägning som lever. Det hela började med att vår konung Carl XVI besökte Arboga för att hålla ett tal till firandet av att Sveriges Riksdag 1985 firade sin 550-årsdag. Runt tiotusen personer var där för att höra vår konung som inledde sitt tal högt och myndigt med orden "Kära Örebroare". Ibland blir det fel.

Detta är ett litet axplock från Örebro som fick vi ta del av denna dag.

Efter att ha lämnat av Steve i Örebro så körde Böna oss hem till Nynäshamn. Trötta men nöjda kunde vi konstatera att vi än en gång har fått ta del av Sveriges underbara historia.

Marianne Hammarfeldt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel