Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO i Nynäshamn fick besök av museipedagogen Leif Östman

Leif Östman från Hallwylska museet i Stockholm besökte PRO i Nynäshamn.

Onsdagen den 15/2 hade Berit Åberg nöjet att hälsa närmare 100 personer välkomna till årets första informationsmöte för PRO Nynäshamn. Doris Åkerbäck meddelade att vi fått elva nya medlemmar sedan förra mötet. Vi är nu 870 medlemmar.

Därefter var det dags för de olika kommittéerna att redovisa vårens aktiviteter. Lars Olof Holmgren informerade om vårens studier, Leena Palmgren talade om friskvård under våren, Yvonne från "Friskis och svettis" informerade om Seniorklubben, där PRO:s medlemmar kan träna till reducerat pris, Solveig Lundstedt informerade om vårens kommande resor och Berit Kålbäck avslutade med att redogöra för vårens kulturevenemang. Är du intresserad av någon av dessa aktiviteter så finns information på vår hemsida, www.pro.se/nynashamn eller så finns vårens aktivitetskalender att hämta i tidskriftshållare utanför kontoret i Folkets Hus.

Whille Karlsson vädjade till de närvarande om att anmäla intresse för att kandidera till någon av de platser i kommittéer som skall väljas på årsmötet 26/2. Några vakanser finns fortfarande om någon är intresserad av att hjälpa till. Kontakta då Whille, telefon 070-854 38 65.

Dagens gäst var museipedagogen Leif Östman från Hallwylska museet hälsades välkommen med en varm applåd. Leif berättade med inlevelse om hur Hallvylska palatse kom till och blev Hallwylska museet.

Wilhelmina Kempe var dotter till Wilhelm Kempe som som i början av 1800-talet startat ett företag "Wilh. H. Kempe" som vuxit och omfattade Ljusne-Woxna AB och flera företag. Wilhelmina gifte sig med greve Walter von Hallwyl som tog över firman runt 1880. Runt sekelskiftet 1800/1900 var han en av Sveriges rikaste personer.

Redan 1893 påbörjades byggandet av huset på Hamngatan 4. 1898 var bygget klart. Alla moderniteter var installerade. Wilhelmina var mycket intresserad av konst, antikviteter och inredning och spenderade mycket pengar för att inreda huset. Makarna skänkte huset på Hamngatan 4 till svenska staten 1920, men bodde kvar till de gick bort, han 1921 och hon 1930. Museet öppnade för allmänheten redan 1938.

Efter berättelsen tackades Leif med en varm och lång applåd. Är du intresserad av att veta mer om Hallwylska palatset/museet, så finns mycket information på deras hemsida. PRO Nynäshamn planerar ett besök med guidning på museet. Håll utkik i NP och våra sociala medier om du är intresserad.

Sista punkten var som vanligt lotteri dragning, varefter Berit kunde tacka ett antal glada vinnare och övriga för visat intresse och avsluta mötet.

Johnny Jansson, PRO Nynäshamn