Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO i Ösmo åkte på hemlig resa

Resmålet var okänt när PRO i Ösmo gav sig ut på en dagsutflykt.

Anmäl text- och faktafel

36 personer samlades den 10 maj på hållplatsen vid Ösmo pendeltågsstation för avresa klockan 08.30 med buss till hemligt mål. Inga-Britt Brage, reseledare, kontrollerade i sin lista att ingen saknades. När samtliga var på plats hälsade hon välkommen och gav instruktioner. Alla måste ha bilbälte på i bussen för så säger lagen. Hon gav sedan en bra ledtråd till dagens hemliga resa – vi åker söderut. Första stoppet skedde på en bensinmack i Södertälje, där chauffören rusade iväg. ”Stackarn”, tänkte jag tyst! Själv tog jag ett åksjukepiller en timme innan vi åkte.

Vi åkte vidare mot Gnesta, förbi en massa avfartsvägar. Gissningarna vart vi skulle haglade i bussen. Så svängde vi mot Studsvik. Slutligen dök det upp en skylt – ”välkommen till Stendörrens naturreservat” stod det. Stendörren har fått namnet efter det smala sundet mellan fastlandet och ön Krampö. När man kommer med båt upplevs sundet som en dörr in till innerskärgården eller ut mot havet. På håll skymtade vi en parkeringsskylt och där stannade bussen. Inga-Britt överraskade med kaffe och smörgås. Det fanns mjölk till kaffet om någon ville ha. Det var chaufförens överraskning. Vid stoppet i Södertälje hade han rusat för att köpa mjölk.

Vi blev släppta för fritt val att utforska omgivningen på egen hand med förmaning att vara tillbaka klockan 11.15. I naturreservatet finns tillgänglighetsanpassade leder men många av stigarna går över klippor och i skogen. Det kan vara både kuperat och mycket sten och rötter på stigen. Hängbroar förbinder fastlandet med de närmaste öarna så att man kan vandra långt ut i skärgården. Man upplever den utan båt. De karaktäristiska fyra hängbroarna har funnits på plats sedan 70-talet. Området blev naturreservat 1972. Naturreservatet ingår i det Europeiska nätverket (Natura 2000) för värdefulla naturområden. I Sverige finns drygt 4 000 Natura 2000-områden. Vattennivån var mycket låg vid vårt besök.

Vi fortsatte vår resa till nästa hemliga mål. Jag försökte orientera mig genom att titta på så många vägskyltar som möjligt. Efter åtskilliga skyltar saktade bussen in. På håll såg vi en stor vit byggnad. Vi hade anlänt till Öster Malma, ett gods i Ludgo socken i Nyköpings kommun. Där skulle vi stanna till klockan 14.00. I det vita huset, som varit en ladugård, finns reception, restaurang, gårdsbutik, konferenslokaler samt arbetsplatser, som låg på övervåningen. Bord var reserverade åt oss på restaurangen och vi fick förse oss själva med mat. Kocken serverar gärna vilt från eget viltslakteri. På menyn fanns två rätter att välja mellan, fisk eller viltsvin. Jakttroféer fanns var man än såg. Ett vildsvinshuvud satt som dekoration i restaurangens entréhall. Jag valde att äta vildsvin. För några år sedan hade vildsvin bökat upp gräsmattan på landet där jag har min sommarstuga. Jag tänkte, medan jag njöt av den goda och vällagade maten: ”hämnden är ljuv, ett vildsvin mindre”.

I gårdsbutiken såldes souvenirer, godsaker till skafferiet och även viltkött från gårdens slakteri. Öster Malmas historia börjar redan på 1500-talet, som säteri. 1630 ägdes gården av kronan, som sålde den. År 1650 övergick den i Johan Månssons ägo. Han var gift med Catharina Elisabet Eriksdotter Stormhatt. 1660 ärvde deras dotter Anna Maria Silverstierna gården. Det var först när Anna Maria, gift med Wilhelm Drakenhielm, fått ärva Öster Malma som det slott vi kan se idag uppfördes. Slottet Öster Malma med sina två flygelbyggnader ligger vid stranden av Malmasjön. Man ser inte flyglarna när man kommer till slottet ”framifrån” – de ligger på baksidan. Det är vattenvägen, som är den egentliga framsidan där man skulle anlända till slottet och därför byggdes flyglarna på den sidan av byggnaden, så att det skulle se ståtligt ut. De kvartsrundade stallflyglarna byggdes på 1700-talet. 1944 köpte staten genom Kungliga Domänstyrelsen Öster Malma. Svenska Jägareförbundet fick 1947 arrendera anläggningen för utbildning inom jakt och viltvård fram till 1993, då förbundet köpte den.

På slottstrappan togs vi emot av en jägare och guide, som berättade om slottet och visade oss runt. På Öster Malma finns Svenska Jägareförbundets kansli. Svenska Jägareförbundet är en svensk ideell organisation bildad 1830. I och med att Sveriges riksdag år 1938 antog en ny jaktlag togs ett stort steg framåt för främjandet av god jakt, vilt- och naturvård. För Jägareförbundets del innebar riksdagsbeslutet att organisationen anförtroddes ledningen av jakten och viltvården. Förbundet fick då det så kallade "allmänna uppdraget" som idag kallas Jakt- och viltvårdsuppdraget, vilket man ännu upprätthåller. Förbundet får cirka 50 miljoner kronor om året i bidrag från Viltvårdsfonden (där pengar från de avgifter jägarna betalar till statliga jaktkort samlas). Fördelningen av dess medel beslutas av regeringen och används bland annat för att lämna objektiv information om viltfrågor och jakt till myndigheter och allmänhet, utbilda jägare, organisera och utbilda trafikeftersöksjägare med mera.

På övervåningen i slottet hänger porträtt av Johan Månsson, ägaren från 1650, och hans hustru Catharina. Paret bodde aldrig vid Öster Malma. När de dog ärvde deras yngsta dotter Anna Maria slottet 1660 och utvecklade byggnaden ytterligare. Det var under hennes ägande hallen på första våningen blev dekorerad med tapeter prydda med jaktmotiv och målade dörrlistor. I källaren finns en pub i de svala valven där många osannolika jakthistorier berättats. Den stora salen på övervåningen fick sina målade tapeter med jaktmotiv under 1700-talet då alltså Ulrika Eleonora Ridderstolpe ägde slottet.

Väggar och dörrar är vackert målade. Takmålningarna är minst lika vackra som lamporna. Byggnaden är numera K-märkt. 1800-talet utmärker sig med sköna parker, blommande terrasser mot sjön och fruktträdgårdar. Fram till 1984 tjänade slottet som en skolbyggnad. Därefter byggdes huset Röda Längan med utbildningslokaler. Så småningom blev denna för liten och omvandlades till ett modernt hotell för besökare. Förutom egen mark hyr Öster Malma åkermark och cirka 800 hektar skogsmark, som huvudsakligen används för utbildningsjakt. En inhägnad viltgård är uppdelad i en uppfödningsdel och en ”Wild Life Park”, där besökare kan uppleva och lära sig om vilt. I parken leder promenadvägar förbi hägn där både älg, mufflon, kron- och dovhjort strövar fritt. Viltvårdstigen går till vildsvinshägnet och i fågelvoljärerna finns fasaner, änder och gäss.

Till slut var det dags för avfärd. Vi åkte inte direkt hem utan gjorde ytterligare en sväng på kringelkrokiga vägar. Jag såg namn som Gnesta, Björnlunda, Katrineholm, Gryts kyrka – nu börjar det kännas släktforskning – den 26 oktober 1905 flyttade min farfar och hans föräldrar till Gryt. Så stannade bussen vid en byggnad där en stor skylt med namnet ”Fabriken” satt. Järnvägsspåret gick i närheten och på det gamla stationshuset fanns en skylt med ortens namn – Sparreholm. Anläggningen var mycket stor – det var en affär där det mesta fanns allt från dam-, barn- och herrkläder till hemtextil, presenter och heminredning. Många passade på att köpa kläder till drömpriser. Försedda med gula Fabrikenpåsar samlades vi utanför inför den fortsatta färden. Vid Båvens strand väntade bussen på oss. När vi intagit våra platser hade Vera gjort i ordning frågeformulär, som vi skulle besvara. Inga-Britt delade ut dem tillsammans med pennor. Så gott som alla svarade rätt på frågorna. Jag tycker det här var en fantastisk resa. Trevliga resekamrater, vackert väder, en utmärkt kombination av aktiviteter med fysisk verksamhet, god mat, se vägar där min farfar vandrat, besöka slottsmiljö och så fynda i en affär. Ett tack till våra reseansvariga!

Ulla Laiho

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel