Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO i Ösmo ordnade grötmöte

Medlemmarna i PRO i Ösmo åt gröt under sitt senaste möte.

Ösmo PRO:s kassör Barbro Stålered höll reda på betalning för förplägnad och vid lotteribordet tog lotterna snabbt slut. I köket höll man på med förberedelserna. Den heta gröten med en styck mandel skulle portioneras i skålar inför serveringen. Skinksmörgåsarna var klara och den väldoftande pepparkakssockerkakan var uppskivad. Det var dags för årets grötmöte.

Ordförande Inga-Britt Brage hälsade medlemmarna välkomna. Hon berättade sedan om den dramatiska veckan som varit, då Nynäshamnsbostäder har infört betalparkering vid Träffpunkten. Hon hade lyckats ordna så att de som hade bil fick parkera gratis på mötesdagen den 4 december fram till 17.30.

Hon meddelade att PRO:s arbete för att bankerna måste ta emot kontanter har utmynnat i en seger. Den 28 november 2019 beslöt riksdagen att anta regeringens lagförslag om att de större bankerna ska tillhandahålla kontanttjänster på ett betryggande sätt i hela landet. Det möjliggör kontantuttag för konsumenter, och dagskasseinsättningar för företag och ideella organisationer även i framtiden. Lagen kommer att träda i kraft först 2021.

Medlemmarna lyssnade på detta glädjebesked medan de väntade på gröten. Vinst i närvarolotteriet drogs och glad vinnare blev Terttu Ritari.

Medan köksgruppen arbetade tog medlemmarna ton. Ett blad med julmelodier låg vid varje tallrik. Ajno Allstrin underhöll med att läsa en berättelse om tågförseningen julafton 1915 skriven av Viktor Pettersson, folklivsskildrare på Södertörn.

När vi ätit julgröt och pris delats ut till den som fick mandeln – turgumman Terttu förstås – avtackades Monica Risberg. Hon har lett cirkeln ”kulturvandring” i ur och skur under fem år och kommer inte att fortsätta med denna cirkel nästa år. Inga-Britt Brage fick också ett tack från oss medlemmar – hon har initierat många aktiviteter och arbetat hårt under året. Julklappsutdelning stundades – två korgar med klappar skulle delas ut. Tomtenisse i år var Ingrid Gafvelin. Alla som hade lämnat en julklapp fick också en tillbaka.

Inga-Britt fäste sedan vår uppmärksamhet på Nynäshamns kommuns regler om ”parboendegaranti”. Den som beviljats vård- och omsorgsboende har rätt att bo tillsammans med sin partner. Partnern måste då skriva på ett avtal att denne avstår från besittningsskydd av lägenheten. Det betyder att denne måste flytta om den som beviljats boendet avlider eller flyttar. Man bör alltså inte göra sig av med sin bostad. Försök att hyra ut den i andra hand men det är viktigt att ni behåller er bostad.

Att betala för parkering utanför PRO-lokalen är en ekonomisk katastrof för vår verksamhet. Det kostar 10 kronor per timme. Cirklar och annan verksamhet håller på i ungefär tre timmar. En del medlemmar, som behöver bilen för att komma till lokalen, deltar i flera aktiviteter varje vecka. Det blir en oacceptabel kostnad, som de inte klarar av. En protestlista mot betalparkering skrevs på av medlemmarna. Den kommer att lämnas in till Nynäshamnsbostäder.

Gladast denna dag var Barbro Gard Wihlén. Hon hade fått tillbaka sin plånbok, som hon förlagt, av Ajno Allstrin, som turligt nog hittade den. Som slutkläm på grötmötet tackade Barbro GW för god mat och allt arbete, som köksgruppen lagt ned.

Ulla Laiho, PRO Ösmo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel