Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Ösmo ordnade efterlängtad nutidsorientering i elljusspåret

Ingen deltagare lyckades att få alla rätt när PRO i Ösmo ordnade en nutidsorientering på elljusspåret. Arrangemanget blev mycket uppskattat.

Äntligen händer det något! Efter att ha följt myndigheters uppmaning att på grund av coronapandemin undvika kollektivtrafiken, affärer, apotek och nära kontakt med andra människor än dem som man bor med var vi som kalvar som släppts ut på våren när vi samlades vid bensinmacken onsdag 13 maj. Det var dags för nutidsorientering i elljusspåret. Klädkoden för dagen var varmt regnskyddande från topp till tå.

Kerstin Modin och Monica Risberg hade satt upp frågorna runt banan. Kerstin hade stora handväskan. Många undrar vad kvinnor har i handväskan. Bra-att-ha-grejor förstås, som buntband, avknipsare, hammare och annat. Hur ska man annars kunna sätta upp lapparna runt banan?

Eva Andersson och Inga-Britt Brage stod vid starten och delade ut tipslappar. Allt eftersom deltagare anlände skickades de iväg. Den första lappen studerades noga. Där stod: ”Håll ett ansvarsfullt avstånd. Tillsammans minskar vi smittspridningen”. Aktiviteter utomhus är bra för hälsa, välbefinnande och kondition och rekommenderas av Folkhälsomyndigheten, som har huvudansvar för frågor som rör smittspridning. Man får inte glömma de försiktighetsåtgärder som rekommenderas för att hindra smittspridning.

Medlemmarna startade successivt allt eftersom de anlände och begav sig ut i skogen. Det är många som använder skogen för rekreation och naturupplevelser. Det är viktigt att el-ljusbanan är tillgänglig för tekniska promenadhjälpmedel såsom rullator. För många är det ovärderligt att kunna vara ute i skogen och njuta av vacker natur, sporta, plocka bär och svamp eller helt enkelt bara vara i skogens tystnad. Generellt sett har skog nära tätorter de högsta sociala värdena.

Frågorna rättades vid målgången. Ingen hade alla tretton rätt men två hade tolv. De fick tävla om första pris genom att gissa vikten på en påse med innehåll, som de höll mellan tummen och pekfingret – båda fick en liten sak var.

Så var det dags för kaffe, som serverades under regnparasoll. Inga-Britt hade bakat en stor tårta, som hon skar upp och delade ut. Den påminde om en tårta min mor brukade göra

– Mammas marängtårta även kallad Brittatårta. Jag har kvar receptet i en pärm jag döpt till ”Fyra generationers samlade recept”. Alla lät sig väl smaka av den goda tårtan.

Det utstickande taket på serveringen bredvid macken gav lite skydd mot regnet om man tryckte sig mot väggen. Sjutton deltog i dagens aktivitet och avskräcktes inte av den regnblandade snö som kom. Det var skönt med frisk luft och trevligt med en stunds social samvaro. Nu funderar vi på att ha en till promenad i slutet av maj. Vi återkommer om detta.

Ulla Laiho, PRO Ösmo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel