Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot slopad skolbuss och polisflytt

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Protester mot en indragen skolbuss och mot polisflyttningar, men också stora ungdomsslagsmål och iskyla – det var några rubriker år 1987.

Annons

1987 upplevde Östersjön det allvarligaste isläget sedan 1947. Fartyg fastnade utanför Landsort där isen packades till stora vallar, och Polenfärjan var tvungen att gå direkt från Helsingfors till Polen.

Iskallt var det också mellan föräldrar och kommuntjänstemän när skolskjutsen för Backlurabarn som hade placerats i Humlegårdsskolan drogs in. Föräldrarna – som ville att barnen skulle gå i Viaskolan – tyckte att vägen var för lång för 7-åringar. Tjänstemännen ansåg att skolvägen var tillräckligt säker med den nya gångvägen över Kullstabron. Föräldrarna nöjde sig inte utan hotade med att hålla barnen hemma från skolan.

Protester blev det också efter förslaget att 13 poliser skulle flyttas till Handen sommartid. NP:s rubriker innehöll ord som ”dråpslag” och ”poliskris”. Förslaget gick inte igenom.

En lördagskväll i april blev polisen tvungen att kalla på extra förstärkning från Handen och Stockholm när ett stort gäng ungdomar från Västerhaninge kom till Nynäshamn för att slåss med Nynäshamnsungdomar. Slagsmålet på Banantorget beskrev NP som ”det största i modern tid”. Totalt deltog ett hundratal unga. Föräldrar mobiliserade och polisen stärkte bevakningen kommande helger.

Fler nyheter från 1987

Berättare, guide, slöjdlärare, hembygdsforskare, historiker, amatörarkeolog, fotograf och författare – Sven Fornarve var känd för många i trakten. Bland annat höll han i guidningar och de så kallade ”NP-promenaderna” i samarbete med NP. I juli 1987 dog han, 62 år gammal.

Bostadshuset på Floravägen som rymt puben Old Bell och Grandbiografen, hade stått tomt i två år. Men i september 1987 revs det. Ett nytt kvarter med bland annat det nuvarande kommunhuset i åtta våningar planerades i området.

Bostadsbristen i Nynäshamn var värre än någonsin tidigare, rapporterade NP i juli. 1 300 stod på kö till en bostad i den kommunägda stiftelsen Hyresbostäder i Nynäshamn.Video var stort och videovåld skrämmande. Nynäshamn hade tio videoaffärer där ungefär 1 000 videofilmer hyrdes ut i veckan.

Tattoo med internationellt kända musikkårer ordnades för sjätte gången i Nynäshamn. Det här året fick staden också sin egen ”tattoo-bakelse”. Centrumkonditoriets Lennart Fahlgren hade komponerat en skapelse med choklad- och nötbotten, äpple, lingonfromage, marsipan och grädde.

Koloniträdgårdsområdet på Kalvö planerades.