Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda isbjörnarna med köttskatt

Den 27 februari firas den internationella isbjörnsdagen. Situationen är akut. Nivån av koldioxid i atmosfären uppmättes 7 februari till över 410 ppm vilket överskrider de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof. Isarna smälter vilket innebär en katastrof för isbjörnarna.

I dag är utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton växthusgaser per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött och mejerikonsumtion, enligt Naturvårdsverkets rapport "Hållbara konsumtionsmönster".

Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen per person från maten till globalt hållbara 0,3 ton år 2050 krävs att mejeriprodukter och nötkött också koldioxidbeskattas.

Risken är stor att den sista vilda isbjörnen snart dör. Riksdagen bör därför införa en isbjörnsskatt på kött- och mejeriprodukter innan det är försent.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel