Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänst får inte sätta egen taxa

Södertörns brandförsvarsförbund och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund får inte på egen hand fastställa taxor för sin verksamhet. Nu måste besluten i stället fattas av medlemskommunerna.

I frågor om räddningstjänst samt miljö- och hälskoskyddsinspektion samarbetar Nynäshamn med sina grannkommuner. Södertörns brandförsvarsförbund har tio medlemskommuner. Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund drivs tillsammans med Haninge och Tyresö.

Både brandförsvarsförbundet och hälsoskyddsförbundet tar ut taxor för sin verksamhet. Men enligt en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen får kommunförbund inte själva fastställa dessa taxor.

Det innebär att beslutade taxor för 2014 inte gäller. I stället måste nya beslut fattas i kommunförbundens alla medlemskommuner.

Dagen före julafton skickade Haninges kommundirektör Bengt Svenander (som tidigare var kommundirektör i Nynäshamn) ut ett mejl om ärendet till alla medlemskommuner i brandskyddsförbundet och hälsoskyddsförbundet.

För att undvika dubbelarbete och att processen drar ut på tiden har Haninge nu tagit på sig att arbeta fram underlag till de beslut som behöver fattas för att taxorna ska börja att gälla. Övriga medlemskommuner i de två förbunden kommer att få använda Haninges underlag.