Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegången om mord på Muskö startar igen – efter nya uppgifter och risk för jäv

I det nedbrunna sommarhuset på Muskö hittades en kvinna död den 5 juni 2016. Rättegången – som får tas om med nya domare efter att nya uppgifter kommit fram – startar den 13 mars.

I somras, den 5 juni 2016, dog en kvinna från Huddinge när hennes fritidshus på Muskö brann ner. En man som kvinnan hade haft en relation med, och som befann sig på plats när det brann, åtalades för mordet och rättegång hölls under fyra dagar i november 2016. När allt material hade gåtts igenom befanns mannen skyldig, men rättegången avslutades inte eftersom man ansåg att en mer omfattande psykiatrisk undersökning borde göras för att kunna bestämma vilken påföljd mannen skulle få. Den avgörande förhandlingsdagen sköts därför upp.

Men under den stora rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgick gav han nya uppgifter om händelsen på Muskö. Exakt vilka uppgifter det handlar om är inte känt, men mannens försvarare Kerstin Koorti ansåg att de kunde vara av så stor betydelse att hon ansökte om att kompletterande förhör borde göras. Hon menade också att de tidigare domarna borde bytas ut eftersom det annars riskerade att bli en jävsituation. De hade ju redan tagit ställning i skuldfrågan en gång, även om det inte blev någon dom. Åklagaren å sin sida yrkade på att de nya uppgifterna över huvud taget inte skulle tas med i en ny rättegång.

Men den 10 januari beslutade tingsrätten att domarna i målet måste bytas ut, och att de nya uppgifterna ska prövas. Nu kommer de att vara en del av det material som rätten ska ta ställning till när rättegången startar på nytt, den 13 mars. Precis som förra gången är fyra rättegångsdagar inbokade, den sista hålls fredagen den 17 mars.

"Det ska också framhållas att en sådan situation som uppkommit i detta mål är väldigt ovanlig", skrev lagmannen Petra Lundh vid Södertörns tingsrätt i en kommentar till beslutet om att rättegången tas om med nya domare.

Advokat Mari Schaub är målsägandebiträde åt kvinnans anhöriga. Hon tror inte att de nya uppgifterna kan påverka utgången.

– De uppgifter som han har kommit med nu är inte sannolika i förhållande till vad som ar framkommit under de tekniska undersökningarna. Jag ser det som en efterkonstruktion.

– Nej, jag tror att utgången kommer att bli densamma i den nya rättegången. De uppgifter som han har kommit med nu är inte sannolika i förhållande till vad som ar framkommit under de tekniska undersökningarna. Jag ser det som en efterkonstruktion.

Mannen sitter fortfarande häktad i väntan på den nya rättegången.